Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Hiç Olmazsa Bu kez…

İzmir açıklarında ege denizinde meydana gelen deprem sonucu İzmir’de büyük tahribat oluşmuştur.

Uzun süren arama ve kurtarma çalışmaları sonucu birçok canımızın hayatı kurtarılmış ama, buna karşılıkta 114 kaybımız meydana gelmiştir.

Ateş düştüğü yeri yakar diye bir söz var. Ama ateş sadece düştüğü yeri yakmadı tüm ülkeyi yasa boğdu.

İzmir’de meydana gelen bu deprem tahribatı sonucu birçok yapının deprem yönetmeliğine uygun bir biçimde yapılmadığı ve bu nedenle de büyük hasarların ve can kayıpların meydana gelmesine neden olduğu yapılan açıklamalardan anlaşılmaktadır.

1999 deprem felaketinden sonra gereken önlemlerin alınması doğrultusunda kararlar alınmış ve bu bağlamda deprem vergisi olarak adlandırılan vergilerde yaşama geçirilmiş idi.

Ama unutkanlık hastalığı ile malûl olduğumuz için, kısa sürede yaşanan felaket unutulmuş, buna karşılık deprem vergisi kalıcı hale getirilmek suretiyle bütçeye bir tür katkı sağlaması yoluna gidilmişti.

1999 depreminden sonra aradan uzunca bir süre geçmeden, yurdun çeşitli bölgelerinde depremler olmuş, can kayıpları meydana gelmiştir.

Her deprem oluşunda, her can kayıpları ile karşı karşıya kalınışında, depreme karşı yeterli önlemlerin alınmadığının dile getirilmesi, deprem vergisi ile toplanan paraların ne olduğu ve nereye harcandığı sorularına cevap aranmaya başlanmıştır.

Ama ne yazık ki; kısa sürelik bir zaman dilimi içerisinde acılar unutulmuş, ateş düştüğü yeri yakmış ve deprem sırasında söylenen sözler, aranan yanıtlar unutularak, bir tür eski tas eski hamam usulü yaşam sürdürülmeye başlanmıştır.

İzmir depreminden sonrada aynı durumla karşı karşıya kalınmaması için, bu kez daha yüksek bir sesle eleştiriler yapılmakta, sorular sorulmakta, yanıtlar alınmak istenmektedir.

Hiç olmazsa bundan sonra gereken önlemeler alınmalı, gereken yasalar çıkartılmalı, gereken adımlar atılmalı ve dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde olduğu gibi deprem can almamalı ,maddi kayıplar ise asgariye indirilmek suretiyle olanlardan gereken ders çıkartılmalıdır.

Japonya bir deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Bu ülkede sık sık depremler olmaktadır. Japonya’da yaşanan depremler 7. nin üzerinde bir rakama çoğu kez ulaşmaktadır. Buna rağmen bu ülkede can kayıpları hemen hemen hiç meydana gelmemiştir. Bunun nedeni ise gereken önlemlerin alınması, depremin yapacağı tahribatın oluşmaması için gereken hesaplamaların yapılması suretiyle deprem öldürmez bina öldürür deyiminin gereklerinin yerine getirilmiş olmasıdır.

Diliyoruz ki; İzmir depremi konusunda bugüne kadar yapılan ihmallerin, hatalı tutumların, yanlış kararların tekrarlanmaması için yapılan uyarılar dikkate alınır.

Oluşan İzmir depremi sonrasında siyasilerin bazı düşüncelerini ötelemek suretiyle, ortak bir karar alma yoluna gitmeleri de bu yolda umut verici gelişmelerin oluşmasına vesile olmuştur.

TBMM’nde bu doğrultuda bir komisyonun oluşturulması bunun ilk işareti ve adımı olarak kabul edilmelidir.

Beklentimiz; Hiç olmazsa bu kez ortak bir akılla hareket edilmesi, her türlü siyasi beklentinin ötelenmesi suretiyle sadece ve sadece ülkenin böyle bir felaketle bir daha karşı karşıya kalmaması için gereken kararların alınması ,olumlu adımların atılması ve çağdaş ülkelerde olduğu gibi can kayıplarının oluşmasının önüne geçilmesidir…

[email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER