Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hiçbir Okulumuz Eğitime Hazır Değil

Eğitim Sen Samandağ şube yönetimi, MEB’in eğitime hazır oldukları yönündeki

Eğitim Sen Samandağ şube yönetimi, MEB’in eğitime hazır oldukları yönündeki söylemlerini eleştirdi …

Eğitim Sen Samandağ Şube yönetimi, okulların açılmasına günler kala gerek Millî Eğitim Bakanlığından gerek ilgili müdürlüklerden, hazırlıkların tamamlandığı ile ilgili peş peşe açıklamaları eleştirdi ve hiçbir okulumuzun eğitime hazır olmadığını vurguladı.
Bakanlığın, iki bin denetçinin ülkeyi dolaştığı ve hazırlıkları denetlediğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Oysa bu denetçilerin kâğıt üzerinde ‘okulum temiz’ projesini denetlediğini ve idarecilerimizden yine kâğıt üzerinde bu projeye dahil olmalarını (sorumluluğu üstlenmelerini) istediğini biliyoruz. Ancak ne bakanlık ne ilgili birimler, özellikle salgın sürecinde okullar nasıl hazır olur konusuna dönük, genel geçer ifadeler dışında, bilimsel bir yönerge sunmuyor” denildi.
Her sınıfta azami 10 öğrenci olmalı …
Eğitim-Sen Samandağ Şube yönetimi açıklamasında önerilerini söyle sıraladı: “Her sınıfa azami on öğrenci düşecek bir planlama ile derslik tedariki, her on öğrenciye bir tuvalet, her beş sınıfa (elli öğrenciye) sürekli bir hizmetli, her öğrenciye derslik dışı dokuz metre kare (bahçe) serbest hareket alanı, her okula bir sağlık personeli, her eğitimciye her hafta test, her gün her öğretmene, öğrenciye, hizmetliye ve idareciye en az üç maske, ihtiyaç fazlası hijyen malzemesi, kolonya, tek kullanımlık peçete, tuvalet kâğıdı vb. sağlık malzemesi, bağışıklığı güçlü kılacak besinleri alabilecek şekilde her öğrenciye her gün bir öğünlük yemek tutarı kadar harçlık, her eğitimci ve öğrenciye her talep ettiğinde ücretsiz test, her başvurduğunda devlet veya özel hastanede ücretsiz tedavi ve ücretsiz ilaç garantisi, uzaktan eğitime geçilmesi durumunda ve ihtiyaç sahibinin beyanı yeterli görülerek, her eğitimci ve öğrenciye bilgisayar, sınırsız internet ile alt yapı, salgının meslek hastalığı sayılıp her eğitimciye risk tazminatı ödenmesi.
Okulların açılmasına birkaç gün kala bunların hangisi hazır dersiniz? Hiçbiri. Bunların herhangi biri için ciddi bir girişim var mı? Hiçbiri.”
Okullara hijyen, temizlik malzemeleri gelmedi …
Bugün sadece ilçelerinde bile 83 okulun 37’sinde tek bir hizmetli bile olmadığını savunan Eğitim-Sen Samandağ Şube Yönetimi, hiçbir okulumuzun (bir okul hariç) dersliği, bahçesi, değil on öğrenciye, yirmi öğrenciye bile yeterli olmadığını bildirdi ve açıklamasında şunlara yer verdi: “Henüz hiçbir okula salgın gereği gerekli temizlik, hijyen, korunma ve bakım malzemeleri gelmiş değil. Ülkeyi dolaştığı iddia edilen iki bin denetçiyi ve “okulum temiz” belgeleri dışında neyi nasıl denetlediğini gören yok. Fakat varsa yoksa okullar açılacak deniyor. Birinci hafta eğitimciler bir denek gibi sahaya sürülecek. 14 gün sonra bulaş durumuna bakılacak ancak sayılar her zaman ki gibi çarpıtılıp az gösterilecek. Dördüncü hafta 17 milyon öğrenci ve 3 milyona yakın bağlı sektör insanı yaklaşık 40 milyar liralık eğitime-öğretime hazırlık masrafı ile piyasaya hareket katacak ve dip yapan ekonomi bir nebze canlanacak. Beşinci ve altıncı haftada bu sefer öğrenciler bulaş deneği olarak kullanılacak ancak sayılar gizlenemeyecek oranda artacağı için okullar tatil edilip uzaktan eğitime geçilecek.
Bizler, eğitim emekçileri asla görevden kaçmayız. Okullar açıldığında meslektaşlarımızın yanında, bizlere emanet edilen öğrencilerimizin başında elbet olacağız. Ancak bizlerin ve üyelerimizin başına salgın kaynaklı bir şey gelmesi durumunda bunun sorumlusu, uyarılarımızı dikkate almayan, bilimsel kriterlere ve işin ehli insanların (TTB gibi) taleplerine uygun olarak gerekli hazırlıkları yapmayan, koşulları hazır etmeyen ve sırf kâğıt üzerinde iş yapmış görünen, okul müdüründen bakanlığa kadar herkes sorumlu olacaktır.” Mehmet ÖZGÜN