Duayen Gazeteci, Sabah Gazetesi’ndeki yazısında ilimizi ele aldı …
Duayen Gazeteci Hıncal Uluç Sabah Gazetesi’ndeki yazısında ilimize yer verdi, Amik Gölünü ve göçmen kuşları ele aldı.
Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ile anılarına da yer verdiği yazısında Hıncal Uluç, adeta Hatay’ın gönüllü tanıtım elçisi oldu.
Hıncal Uluç, yazısında şunlara yer verdi: “Babam 1952-54 yılları arasında Hatay’da Gümrük Tabur Komutanı’yken yöre akan, çağlayan sular ve göller cennetiydi. Asi Nehri, o yeşilin en güzeli Reyhanlı Gölü, her köşesinden sular fışkıran, çağlayanlarıyla Harbiye.. Amik Gölü sorundu sadece. Çepeçevre bataklıkları sinek yuvasıydı adeta.. Sonra Amerikan yardımı geldi. Müthiş bataklık kurutma makineleriyle Amik Gölü’nü kuruttular.. Sinekler gitti, yerine verimli tarlalar geldi..
Aşağı yukarı böyle yazmıştım, yıllar yıllar önce, SABAH’ta..
Tema Vakfı Kurucusu, Onursal Başkanı, Toprak Dede diye anılan Manyaslı hemşerim Hayrettin Karaca, telefon etti çağırdı beni iş yerine. Gittim de tanıştık yıllar önce..
İş yeri dediğim Tema Vakfı.. Açılımı Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı..
‘Yanlışsın’ dedi.. ‘Bataklıkları, gölleri kurutmak cinayettir, Hıncal!.’
‘Başta Amerikalılar, dünya bize bataklık kurutmak için yardım etti. Geldiler devasa iş makineleriyle kuruttular bir sürü gölü..
Giderken de o milyon dolarlık araç parkını bize hibe edip gittiler ki, Türkiye’ye zarar vermeye devam etsinler..
Sonra bana bir ülkenin başına gelecek en büyük felaketin toprak erozyonu olduğunu anlattı.
Sulak arazileri kurutmanın nasıl toprak cinayeti olduğunu izah etti. Beni öyle ikna etti, öyle Temacı yaptı ki, o gün bugün, Tema dışında hiçbir çelenk göndermedim, başta cenazeler, hiçbir yere..
50 yıl sonra kuşlar yuvalarına döndü …
Yıllar yıllar önce yazmıştım bu satırları SABAH’ta..
Toprak Dede, haklıydı..
Amik Gölü’nün plansız kurutulmasıyla bölgede çok ciddi doğal tahribat oluştu. Bölgenin bitki örtüsü ve hayvan türleri de büyük ölçüde değişti..
Ekim başında, ülkemizin en uzun gövdeli Reyhanlı Barajı’yla Amik göl çanağı 50 yıl sonra yeniden su tutmaya başladı.
Baraj Gölü’nün oluşmasıyla kısa sürede kuşlar yuvalarına döndü. Kuşların dönüşü Hatay ve doğa adına bir mucize oluşturdu.
Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman kardeşim aradı ve müjdeyi verdi..
Reyhanlı Baraj Gölü kısa süre içinde göçmen kuşlar için ideal bir dinlenme, beslenme ve üreme alanı oldu.. Hatay’ımız göçmen kuşlar için yeniden ideal bir sulak ve konaklama alanı haline dönüştü..
Kuş gözlemcilerine göre Hatay, dünyanın sayılı kuş göç rotası üzerinde bulunuyor. Özellikle kurutulmadan önce Amik Gölü göçmen kuşların doğal üreme ve beslenme alanıydı. Şimdi Reyhanlı Barajı’nın su tutmasıyla bölge bir anda eski günlerine döndü..
İlkbahar ve sonbahar mevsiminde sürüler halinde göçmen kuşları görmek mümkün oluyor.
Göçmen kuşların gökyüzündeki dansı eşsiz manzaralar oluşturuyor.” Yayman, Hatay’ın Belen geçidinin, Amanos Dağları’nın, Amik Ovası’nın ve Reyhanlı Baraj Gölü’nün yeniden göçmen kuşlara ev sahipliği yaptığını anlattı.
Kışı Afrika’da geçiren kuşların, üremek ve beslenmek amacıyla yazın kuzeye göç ederken yolları Hatay’dan geçiyor.. Ve artık yeniden konaklar oldular.
Ortaokulu Hatay’da okudum …
Yayman ‘Hatay’ın, göçmen kuşlar için dünyanın en önemli 3 kuş rotası üzerinde bulunduğunu biliyor muydun’ dedi, bana..
Ben ortaokulu Hatay’da okudum.. Biliyordum tabii.. Hatta Öcal Ağbimle kuşları gözler, tanımaya çalışırdık.. Leylekleri herkes gibi bilirdik de..
Mesele öteki çeşitler..
Başta doğaseverler ve Hatay Tabiatını Koruma Derneği tarafından yapılan gözlemlerde şimdiden 129 kuş türü tespit edilmiş Hatay’da..
50 yıllık aradan sonra, kuş çeşitlerinin kısa zamanda bu rakamlara ulaşması doğaseverler adına büyük umut ve heyecan..
Hatay’ı Öcal Ağbimler ve Yayman dostla geçen yaz gezmiş ve oranın nasıl bir turizm cenneti olduğunu görmüş ve anlatmıştım..
Emsalsiz Hatay mutfağı …
Bulunmaz tarihi, inanılmaz doğal güzellikleri ve üç büyük dinin yıllardır bir arada, kardeşçe yaşadıkları medeniyetler ili oluşuyla mükemmeldi Hatay..
Ve Türkiye’mizin tek Ermeni Köyü Vakıflar ile dünyaya örnekti. Vakıflar muhteşemdi.
Hazreti Musa’nın Hızır Aleyhisselam ile buluştuğu Ebedi Hayat Suyu Kaynağı ve Hazreti Musa’nın bu suyun başında toprağa batırdığı asasının yeşermesi ile doğan ve yaşı bilinmeyen Sonsuzluk Ağacı bu köydeydi.
Yayman kardeşim, ‘Korona geçtiğinde sizinle gene medeniyetler şehri Hatay’da buluşmak isterim’ dedi.
Reyhanlı Baraj Gölü önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden birine dönüşecek.. Özellikle kuş gözlemcileri ve foto safari sevenler için mükemmel bir destinasyon olacak..
..Ve de tabii, benim için o emsalsiz Hatay mutfağına, yerinde dalmak!.”
-Mehmet ÖZGÜN-