Türkiye’de Bir İlk!
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kanca’nın TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği Biyotribometre cihazının Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi. Cihazın, büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Hitit ve İskenderun Üniversitelerinden bilim insanlarının işbirliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, diz, kalça, omuz gibi eklemlerde bulunan hasarlı kıkırdak doku yerine kullanılabilen biyomalzemelerin standarda uygun olup olmadığını daha ucuz ve kısa sürede belirleyen Biyotribometre Cihazı geliştirildi.
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca ve İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Kanca’nın TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği biyotribometre cihazının Türkiye’de bir ilk olduğu belirtildi.
-TÜBİTAK DESTEĞİ-
Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca, yaptığı açıklamada, eklem rahatsızlığı bulunan insanlar için hasarlı kıkırdak yerine kullanılan biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansına dair verilerin elde edilmesinde yapılan testlerin standartlara uygun olmasının büyük önem arz ettiğini, ancak Türkiye’de söz konusu verilerin geleneksel test cihazları ile elde edilebildiğini söyledi.
Geleneksel cihazlarla yapılan test işlemlerinin her zaman doğru sonuçlar vermediğini ve bu durumun malzeme geliştirme süreçlerini olumsuz etkilediğini anlatan Dr. Öğretim Üyesi Kanca, şunları kaydetti:
“İşte biz bu sorunları aşmak için eklem rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu en uygun biyomalzemeleri belirleyecek bir cihaz geliştirmek üzere proje hazırlamıştık. 2018 yılında TÜBİTAK tarafından da desteklenen projemiz kapsamında, uzun süren çalışmalarımız sonucunda, Türkiye’de ilk olan bir biyotribometre cihazı geliştirdik. Bu cihaz, biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansını, ISO ve ASTM standartlarına uygun olarak, fizyolojik şartlarda değerlendirerek, eklemlerde kullanımının uygun olup olmadığını tespit edebiliyor.”
Dr. Öğretim Üyesi Kanca, yeni cihazla, malzeme geliştirme aşamasında eklem protezi prototipine de ihtiyaç duyulmadan pin, plaka, disk gibi geometrik yüzeyler kullanarak, malzemenin sürtünme ve aşınma performansına dair verilerin çok daha ucuz ve hızlı bir şekilde toplanabildiğini ifade etti.
-MALİYETİ DÜŞÜK-
Yaklaşık 250 bin liraya geliştirilen cihazın, yurt dışındaki muadillerine göre çok daha hesaplı olarak piyasaya sürülebileceğini ifade eden Kanca, “Cihazımızın piyasaya sürülmesi için sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmalarla temas halindeyiz. Bir an önce piyasaya kazandırılması için de girişimlerimiz devam ediyor. Bu cihazla, ülkemize ciddi bir katkı sunacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Tamer Yazar