Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HMKÜ’de Tedavi Edilen Yavru Akdeniz Foku, Mersin’e Gönderildi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM) ile Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, nesli tehlike altındaki bir yavru Akdeniz fokunun tedavisini başarıyla tamamladı. Yavru fok, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Mersin İl Müdürlüğü, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve SAD-AFAG iş birliğiyle üniversiteye getirildikten sonra doğal yaşamına geri bırakılmak üzere Mersin’e gönderildi.
Tedavi Süreci Başarıyla Tamamlandı
25 Aralık’ta Mersin’in Anamur ilçesi Ören Kumsalında annesinden kopmuş şekilde bulunan yavru fok, hareketsiz halde kumsalda bulunmuştu. 30 Aralık’ta, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Meltem Ok ve SAD-AFAG ekibiyle Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne getirilen fokun tedavisine hemen başlandı. Yapılan röntgen, kan testi, biyokimya analizleri ve klinik muayeneler sonucunda, yavru fokun enfeksiyon tedavisi, antibiyotik ve paraziter ilaçlarla desteklendi.


Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren yavru fok, türe özgü bakım ve beslenme sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Ayrıca, fokun tedavi sürecinde, karaya vurduğu alandaki köpeklerle teması göz önünde bulundurularak Canin Distemper Virüs testleri yapıldı. Testin negatif çıkmasıyla birlikte, yavru fokun doğal yaşam alanına geri gönderilmesi kararı alındı.
Tedavi Sürecine Katkı Sağlayan İsimler
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi Müdürü ve Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, “Üniversitemiz, yavru Akdeniz fokları için uygun bir tedavi merkezi haline gelmiştir. Tüm hekimlerimiz, bundan sonra gelecek foklar için hazırdır” dedi. Prof. Dr. Altuğ, tedavi sürecinde önemli katkıları bulunan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Görevlisi Meltem Ok’a, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilimdalı öğretim üyeleri Dr. Ömer Kırgız ve Dr. İbrahim Alakuş’a, Veteriner Hekim Eren Ceylan’a ve tüm merkez çalışanlarına teşekkür etti.