Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hobi olarak başladıkları halı dokuma kursu geçim kaynakları oldu

Ustalaşıp, Yurtdışına Halı Göndermeye

Ustalaşıp, Yurtdışına Halı Göndermeye Başladılar

      Altınözü’nde hobi amacıyla halı dokuma kursuna katılan 20 kadın, zamanla işlerinde ustalaşıp, sattıkları ürünlerle ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladı.

      Kadın kursiyerler, sosyalleşmek ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla, Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde (HAZEK) yaklaşık 1,5 yıl önce açılan halı dokuma kursuna katıldı.

Hatay’da hobi amacıyla halı dokuma kursuna katılan 20 kadın, zamanla işlerinde ustalaşıp sattıkları ürünlerle ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladı. ( Lale Köklü Karagöz – Anadolu Ajansı )

Halılar İran’a satılmaya başlandı…

      Aldıkları eğitimle halı dokumada ustalaşan kursiyerler, bir firma aracılığıyla İran’dan sipariş almaya başladı.

Müşterilerinin talebine göre motifleri ilmek ilmek dokuyan kadınlar, halıları, metrekaresi 170 liradan satışa sunuyor.

      Usta öğretici Semra Canıtez (55), ilk başta 3 tezgahla başladıklarını, zamanla bu sayının giderek arttığını söyledi. Kursa katılan 20 ev kadının işi çok iyi öğrendiğini ve ortaya muazzam ürünler çıkardıklarını belirten Canıtez, “Bu eğitime başlarken, sadece kadınlarımıza öğretmek amacıyla başladık ve işin bu kadar ilerleyeceğini tahmin bile etmedik. Bir süre sonra, bir firma bizi buldu ve onlarla anlaşma yaptık, ürünlerimizi İran’a satmaya başladık. Kadınlarımız, dokudukları kadar paralarını alıyorlar ve ev ekonomilerine katkı sağlıyor” dedi.

Azerbaycan halı istedi…

Hatay’da hobi amacıyla halı dokuma kursuna katılan 20 kadın, zamanla işlerinde ustalaşıp sattıkları ürünlerle ev ekonomilerine katkı sağlamaya başladı. ( Lale Köklü Karagöz – Anadolu Ajansı )

      Cenıtez, bir metrekare dokumanın en az 2 hafta sürdüğünü, şimdiye kadar kadınların sattıkları halılardan 60 bin liraya yakın kazanç elde ettiklerini anlattı. Tüm halıların el emeği göz nuru olduğunu vurgulayan Canıtez, “Azerbaycan’dan da geldiler, onlar da bizden ürün istedi, ama biz şu an ancak İran’ın taleplerine yetişebiliyoruz. Azerbaycan’dan gelen teklifi de ileriki günlerde değerlendireceğiz” dedi.

Çalışan kadın olmanın mutluluğu…

      Kursiyerlerden, ustalık belgesi almaya hazırlanan 42 yaşındaki Fevziye Kaplan, kurs sayesinde artık çalışan bir kadın olduğunu ifade etti. Kursa geldiğinde halı dokumasını bilmediğini, işi 3 ayda öğrendiğini aktaran Kaplan, “Kurstan aldığım belgeyle, çıraklık eğitimine gittim ve belgemi aldım. Şimdi de Ocak’ta sınavım var ve artık ustalık belgesini alacağım. Sosyalleşmek amacıyla kursa gelmiştik, ama daha sonra dokuduğumuz halılar yurt dışına gitmeye başladı” diye konuştu.

Kazanç sağlamak rahatlattı…

      Fatma Melekoğlu (38) ise kursa katılmadan önce ciddi maddi sıkıntı çektiğini, işi öğrendikten sonra kazanç sağlamasının kendisini rahatlattığını söyledi. Hiç bilmediği bir işin ustası olduğuna işaret eden Melekoğlu, “Başlangıçta hiçbir hayalimiz yoktu. Örüyorduk, ama ilerisini göremiyorduk. Şimdi bu halılar, nereden nerelere gidiyor. Bu da bizi açıkçası mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

      Melekoğlu, ayda 800 ila bin lira arasında kazancının olduğunu, bu parayla da 4 çocuğunun ihtiyaçlarına katkı sağladığını belirtti.

      Mehmet ÖZGÜN