Bugün 1 Ocak 2022. Yeni bir yılın ilk günü.
2022 yılının öncelikle tüm ulusumuza sağlık, mutluluk ve güzellikler getirmesini diliyorum.
Telafisiz kayıplar, derin acılar, büyük zorluklar yaşadık geçtiğimiz yıl.
Acısıyla, tatlısıyla, iyisiyle, kötüsüyle, hüznüyle, mutluluğuyla koskoca bir yıl (2021) geride kaldı. Ancak geride kalan yalnızca koskoca bir yıl değil elbette ki! Olumlu ya da olumsuz yaşadıklarımız da geride kaldı. Ne var ki 2021 yılında yaşadıklarımızın etkisi belki de bir ömür boyu sürecek.
Yeni yıllar, yeni umutları da beraberinde getirsin istiyoruz.
Tüm ülke yeni yılı coşkuyla karşılardı. Bu büyük coşkuyu tüm dünyayla yaşamak mutlulukların en büyüğü olurdu. Nedense bu yılki coşku geçmiş yıllara göre daha sönüktü.
Bir yılın bitimi yıl içinde yapılanların gözden geçirilmesini gerekli kılar. Yaşamın her alanında olduğu gibi kültür-sanat- edebiyat alanında da yapılanların dökümü yapılır. Yıl içinde yayımlanan kitaplar, dergiler, yayınına son veren dergiler, sahnelenen oyunlar, yapılan çeviriler, elde edilen ödüller… ve acı gerçek o yıl yitirilen değerler…
Çok satan birkaç yapıt dışında, edebiyatın geri plana itildiği bir yıl oldu 2021 yılı. Hele şairler için tam kayıp bir yıl. Ne yazık ki yayınevleri şiir kitabı, oyun basmıyor. Oysa iyi bir şiir okuru olunmadan iyi bir roman okuru olunamaz.
Diyebiliriz ki 2021 yılı, yine Sabahattin Ali, Zülfü Livaneli, Ahmet Ümit ve Orhan Pamuk yılı oldu. Bu yazarlarımız yıl boyu en çok okunanlar listesinden inmedi.
2021’in çok satanları yine klasikler oldu. Orhan Pamuk’un Veba Geceleri, Ahmet Ümit’in Kayıp Tanrılar Ülkesi, Ayşe Kulin’in Hazan, Zülfü Livaneli’nin Balıkçı ve Oğlu, Madeline Miller’ın Ben Kirke, Amin Maalouf’un Empedokles’in Dostları, Matt Haig’in Geceyarısı Kütüphanesi çok satan listelerinden aklımda kalan kitaplar.
Covid salgınına eklenen ekonomik krize rağmen 2021 yılında da yayıncılarımız çok kitap üretti. “2019’da 68 bin 554 yeni kitap yayınlanmış, 2020’de yeni kitap çeşidi 78 bin 500’ü bulmuştu. 2021’de de bu rakama ulaşılacağını öngörebiliriz. 2020’de toplam kitap üretimi 617.413.632 adet olmuştu. Yayfed’in aylık raporlarına bakarsak bu yıl da bu rakamları yakalayacak yayıncılık sektörü. Yeni yayınlanan kitap çeşidinde ise küçük bir düşme olabilir. Zira yılı Dünya çapında sürekli artan kâğıt fiyatlarıyla geçirdik. TL’nin değer kaybı da eklenince yayıncılarımız zor günler geçirdi. Özellikle aralık ayında yaşanan döviz bunalımı yayıncıları çok kötü etkiledi. Küçük yayınevlerinden üretimi durdukları ya da kapandıkları haberleri geliyor.”
2021 yılının en güzel olaylarından biri de iki yönetmenimizin yurt ve dünya ölçeğinde aldığı ödüller. Sevgili Fikret Reyhan’ın Çatlak filmi birçok yarışmada yılın en iyi filmleri arasında yer aldı. Yurt içinde çok sayıda ödüle layık görüldü. Sayın Erkan Tahuşoğlu’nun Koridor filmi çok sayıda ödüle layık görüldü. Her iki yönetmenimizi içtenlikle kutluyorum..
Dilerim, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi dışında da bir edebiyatın, sinemanın varlığını anlar insanımız.
Hatay, dünden bugüne onca güzel insan yetiştirdi. Bu insanların emeğiyle, bu kentin adı öne çıktı. Bu insanların sevdasıyla anlam kazandı bu dünya kenti. Cemil Meriç, Davud El-Antaki, Ali Yüce, Ayla Kutlu, Semir Aslanyürek, Fikret Reyhan, Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Hamdi Alkan, Prof. Dr. Cemal Güzel… bu insanlardan birkaçı.
Paul ELUARD’ın bence hiçbir zaman güncelliğini yitirmeyecek “Aydınlık” adlı şiirini okurlarımla paylaşarak yazımı bitiriyorum. Dileğim sevgili okurların arada bir bu şiiri okuyarak güne başlamaları.
AYDINLIK
” Hiç bir vakit tam karanlık değil gece,
Kendimde denemişim ben,
Kulak ver dinle,
Her acının sonunda ,
Açık bir pencere vardır,
Aydınlık bir pencere,
Hayal edilecek bir şey vardır,
Yerine getirilecek istek,
Doyurulacak açlık,
Cömert bir yürek,
Uzanmış açık bir el,
Canlı canlı bakan gözler vardır,
Bir yaşam vardır yaşam,
Bölüşülmeye hazır. “ Paul ELUARD
Sevgiyle, dostlukla.
YORUMLAR