MKÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Sedat Cereci, çekimlerini sürdürüyor
Birliğin, beraberliğin, dayanışmanın simgesi, kutsal olarak öngörülen Hrise, filme konu oldu. MKÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Sedat Cereci, “Birin Aşı” adını verdiği ve Hrise’nin konu edinildiği filmin çekimlerine başladı. Prof.Dr. Cereci, geçtiğimiz gün filmin buğday hasadı bölümünün çekimlerini Altınözü ilçesinde gerçekleştirdi.
Patentini Ermenistan’ın aldığı ancak Antakya’nın en çok bilinen yerel ve kutsal yemeği olarak tanınan Hrisenin yapımının “bir olma” ve insanın olgunlaşması olarak filmde anlatılacağı, Hrisenin, Anadolu’nun varsıl genetik coğrafyası içinde “bir olmanın” simgesi olduğunun vurgulanacağı, Alevilerin, Sünnilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Keldânilerin, Musevilerin ortaklaşa yapıp yediği yemeğin Antakya’nın geleneksel yemeği olarak tüm dünyaya tanıtılacağı bildirildi.
Ermenilerin “kaşika” olarak bildiği, Anadolu’nun değişik yörelerinde keşkek, helise, herise, harisa, aşura, dövme gibi isimlerle andığı yemeğin yapımında, buğdayın ve etin saatlerce dövülerek olgunlaştırılması nedeniyle, insanın da yaşam deneyimleriyle ve nefis terbiyesiyle olgunlaşmasının filmde anlatılacağı ifade edildi. Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci, Hrisenin yapımını tasavvuf penceresinden bakarak aktaracağını belirtti.
Buğdayın hasadı, dövme haline gelmesi, etle buluşması ve dövülmesi ve tüm bunların kutsanarak, dualarla yapılmasının anlatıldığı filmde, Yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yanı sıra, Danışman Yrd Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu, Semire Tiryakioğlu, Mustafa Eniç, Rahime Eniç, Ahmet Eniç, Yrd. Doç. Dr. Tülay Atay Avşar, Yrd. Doç. Dr. Burak Karabulut, Arş. Gör. Emrah Cevher, Arş. Gör. Yunus Ergen, Emel Koç, Özgür Koç, Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu, Yusuf Sağlamoğlu, Nurat Kara, Gülay Süner, Fikret Doğruyol, Murat Mutlu’nun görev aldığı öğrenildi.
Önceki yıllarda Van’ın geleneksel yemeklerinden “Eşgili” adlı yemeğin yanı sıra, Van’da yaşayan Azeri kökenli Küresünniler adlı topluluğun İran’dan Van’a göçünü, Van’da Hıdırellez kutlamalarını, Bitlis’te tandır ekmeğinin yapılışını, Mardin’de yaşayan Süryani topluluğunun tarihini, Batman’da Kürtlerin geleneksel tarihini, İskenderun’da Atatürk’ün trenle İskenderun’a gelişini canlı tarih görüşmesi olarak, Antakya’da Antakya’nın medeniyet tarihini çekerek 30’dan fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Cereci’nin “Birin Aşı” adlı filmiyle de uluslararası festivallerde yer alacağı açıklandı. -Mehmet ÖZGÜN-