HTO: mutsuzuz, yastayız

Aksaray’da, ASM Dr. Ağır’ın silahlı saldırıya kurban gitmesi hekimleri üzdü Hatay Tabip Odası, yayınladığı mesajda, dün, Aksaray’da aile sağlık kurumu hekimi olarak çalışan Dr. Hüseyin Ağır’ın silahlı saldırıya kurban gitmesi olayını kınadı, hekimlerin mutsuz ve yasta olduklarını bildirdi. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz imzalı mesaj şöyle: “Aksaray’ın Eskil ilçesi Bozcamahmut Köyü Aile Sağlığı […]

Aksaray’da, ASM Dr. Ağır’ın silahlı saldırıya kurban gitmesi hekimleri üzdü

Hatay Tabip Odası, yayınladığı mesajda, dün, Aksaray’da aile sağlık kurumu hekimi olarak çalışan Dr. Hüseyin Ağır’ın silahlı saldırıya kurban gitmesi olayını kınadı, hekimlerin mutsuz ve yasta olduklarını bildirdi.
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Haksöz imzalı mesaj şöyle:
“Aksaray’ın Eskil ilçesi Bozcamahmut Köyü Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimi olarak görev yapan Dr.Hüseyin Ağır, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Hatay Tabip Odası olarak saldırıyı kınıyor, Dr. Hüseyin Ağır’a Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm hekim camiasına başsağlığı diliyoruz.
Türkiye’de, günde 31 sağlık çalışanının sağlık hizmeti sunulan alanlarda şiddete maruz kaldığı görülüyor. Sağlık alanındaki şiddet ister fiziksel ister sözlü, ister psikolojik olsun, sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Sağlık çalışanlarının sağlıkları, yaşamları, kısacası canları tehlike altındadır.
Sağlık alanındaki artarak devam eden şiddet, sağlık çalışanlarının mesleklerini, hasta yararına ve özerk bir biçimde sunmalarını engellemeye, diğer hastaların da sağlık hizmeti alma haklarını ihlal etmeye ve böylece kamu sağlığını da bozmaya başlamıştır.
Dün yaşadığımız bu acı olay, bir kez daha toplumumuzu saran şiddet sarmalının ulaştığı boyutları bir kez daha gözler sermiştir. Uygulanmakta olan sağlık politikaları ele alınmadan, sağlıkta şiddetin çözümüne yönelik sonuç alıcı bir yaklaşım ortaya konamayacağını biliyoruz. Sağlık hizmetlerinde piyasa yönelimli politikalar, sağlık hizmetinin içeriğini ve niteliğini tahrip etmektedir. ‘Hasta-Hekim’ ilişkisini ‘müşteri’ ilişkisine dönüştüren, sunulan sağlık hizmetinin kalitesini ‘müşteri memnuniyeti’ ne indirgeyen politikalar sağlıkta şiddetin artmasında en önemli etkendir.
Yaşanan şiddet olayları, daha önce yapılan yasal düzenlemelerin sağlıkta şiddetin azaltılmasına bir katkı sağlamadığını göstermektedir. Yasal düzenlemeler, daha etkin hale getirilmeli, önleyicilik ve koruyuculuk işlevini sağlamalı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin mutlaka cezalandırılmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.
Artık yeter diyoruz… Sağlıkta şiddet istemiyoruz… Sağlıkta şiddet sona ersin…” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version