Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hukuksuzluk Ve Edepsizlik…

Hatay Barosu, Ş.Urfa Baro Başkanı’na yönelik Polis şiddetini kınadı: Hatay

Hatay Barosu, Ş.Urfa Baro Başkanı’na yönelik Polis şiddetini kınadı:

Hatay Barosu, bir açıklama yaparak, geçtiğimiz hafta sonunda polis tarafından adliye binasında gözaltına alınmak istenen Şanlıurfa Barosu Başkanı’na yönelik polis şiddetine sert çıktı. Hatay Barosu, uygulamayı, “Polis şiddeti, hukuksuzluk ve edepsizlik” şeklinde yorumladı.
Hatay Barosu açıklamasında, Viranşehir Adliyesi’nde ifadesi alınacak müvekkiline hukuki yardım sağlamak üzere Viranşehir Adliyesi’ne gelen Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Ahmet Tüysüz’e adliyede bulunan bir polis memurunun edep sınırlarını aşan müdahalelerde bulunduğu öne sürüldü ve şu iddialar dile getirildi:
“Bu müdahaleye başka polis memurlarının katılmak suretiyle, zor kullanarak önce adliyeden dışarı çıkartılmak ve gözaltına alınmak istenmesi ve daha sonra onu da aşarak, adliyedeki Savcı odasına zorla götürülerek Savcı odasında benzer muamelelerin devam ettirilmesi sonucunda oluşan bu hukuksuz ve edepsiz müdahaleyi kınıyoruz. Sevindirici olan tarafı, Şanlıurfa Valisi’nin ve Şanlıurfa Başsavcısı’nın olaya müdahale etmiş olmasıdır. Benzer başka olaylarda da belirttiğimiz gibi, bu durum, Türkiye’nin herhangi bir yerinde her avukata karşı işlenebilen bir fiil olma özelliğini ne yazık ki devam ettirmektedir.
Bu hukuksuz durum, avukatların gördüğü işin özümsenmemesidir. Hukukun, idare ve uygulayıcılar nezdinde içselleştirilmemesidir.
Avukatlık, bir kamu hizmetidir. Avukatların, gördüğü iş sebebiyle hedef haline getirilmesini, avukatların gördüğü hizmetin içselleştirilmemesine ve özümsenmemesine bağlıyoruz. Ne yazık ki, idare ve uygulayıcılar nezdinde hukuk devletinin özümsenmemesinin, hukukun gereksiz bir şeymiş gibi görülmesinin ve bu olumsuz duruma uygun davranılmasının çok büyük etkisinin olduğunu biliyoruz. Ancak böyle bir kötüye gidiş, bizi amaçladığımız hukuk devletine götürmez.
Avukatlara reva görülen bu uygulama avukatların bizzat şahsına değil, vatandaşların hak arama özgürlüğüne verilen bir mesajdır ve “Bakın, biz avukatınıza ne yapıyoruz, size neler yapmayız” mesajıdır.
Söylediğimiz şudur… Avukatlık faaliyetleri kamusal bir hizmettir. Avukatlık faaliyetleri, avukatların sağladığı hukuki yardımlar, bir suçun konusunu oluşturamazlar. Avukatın işini yapması kimi rahatsız ederse etsin, duyulan bu rahatsızlık avukatın şahsıyla ilgili değildir. Burada hedef hukuk devletidir, yargısal faaliyettir, insan haklarıdır ve vatandaşımızın bizatihi kendi haklarıdır. Hukuksuz bu uygulamaların yakından takipçisi olacağız. Temennimiz, idari ve yargısal pratiklerle bu gibi hukuksuz durumların önüne geçilmesidir. Dileriz bu son olur.”
-Gökay Gökdemir-