İçerideki renkli ve görkemli hikâyeye

Dışarısının da Desteği Şart! Kültür ve Turizm Bakanı’nın ziyareti kapsamında daha farklı bir açılışla hizmete sokulacağı söylense de, oldukça sessiz bir şekilde kent turizmine katılan Şehir Müzesi, girişine ekli gri renkteki yapısı ve bahçesinin bakımsızlığı ile dikkat çekiyor. “Açılışı gerçekleşen müzenin -1- numaralı biletini, Hatay Valisi Rahmi Doğan imzaladı” cümlesi ile hizmete giren, Antakya merkezine […]

Dışarısının da Desteği Şart!

Kültür ve Turizm Bakanı’nın ziyareti kapsamında daha farklı bir açılışla hizmete sokulacağı söylense de, oldukça sessiz bir şekilde kent turizmine katılan Şehir Müzesi, girişine ekli gri renkteki yapısı ve bahçesinin bakımsızlığı ile dikkat çekiyor.

“Açılışı gerçekleşen müzenin -1- numaralı biletini, Hatay Valisi Rahmi Doğan imzaladı” cümlesi ile hizmete giren, Antakya merkezine ve kent turizmine hareket katan Şehir Müzesi, bugüne kadar ağırladığı misafirlerinden tam not alırken, eksiklikleri ile de dikkat çekiyor.
-SIKINTI AYNI-
Önce Etnografya Müzesi olarak tasarlanan, ardından yapılan bir değişiklikle, tabelası ve içeriği değiştirilerek Şehir Müzesi formuna geçirilen yatırım için konuşan bir turizmci, “Turizm dediğiniz şey, görseldir” derken, ‘olması gerekenler’ başlığında şunları dile getirdi:
“İçerideki bal mumu heykeller, şehir hayatına dair oluşturulan görsel hikâyeler, ciddi anlamda büyük bir emekle ortaya konmuş, görenleri cezbeden detaylar. Ancak benzeri Hatay Arkeoloji Müzesi’nde de olan sıkıntı burada da var. Aslında bu sıkıntı, bu kentin turizm politikasında var.
Sıkıntı şu ki… Biz, bu kenti, bu dünya kentini ‘Türkçe’ yönetiyoruz. Tamam da, bu kent ‘Türkçe’ değil ki! Bu kent; İngilizce, Fransızca, Arapça, Rumca, Ermenice… Bu kent, dışarıdakiler için Antioch ismiyle zaten meşhur bir kent. Hatay Arkeoloji Müzesi giriş tabelasında olan, burada da var. Burada amaç bir isim tabelası yapıp, girişteki duvara çakmak değil! Duvara çaktığınız o tabelanın, içerideki emeği ve sunmak istediklerinizi temsil ediyor olması!
Binanın tepesinde hala bir ‘MÜZE’ ibaresi var! Müze de, ne müzesi? Bir de şu öndeki küçük bahçe! Aylardır açık bir müzenin bahçesi, eski müzeden kalan haliyle hala! Burada biraz peyzaj düzenlemesi yapmak da zor olmamalı! ‘Hoş geldin’ demenin bu türlüsüne sahip çıkmak, bu kadar zor olmamalı!”  -Tamer Yazar-

Exit mobile version