Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İçtiğimiz su kirli…

ŞEBEKE SUYUNA KANALİZASYON KARIŞMIŞ

ŞEBEKE SUYUNA KANALİZASYON KARIŞMIŞ OLABİLİR..
Hatay’da; Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Reyhanlı ilçelerinde şebeke ve depolardan alınan içme-kullanma sularının yapılan analizinde 2 nokta hariç tamamında E.COLİ ve KOLİFORM bakterisine rastlandı.
Hatay Tabip odası ve SES; “Bazı örneklerde E.Coli bakteri ve koliform parametresinin çok yüksek çıkması şebekeye ve isale hattına kanalizasyonun karışmış olması ihtimalini arttırmaktadır”mesajı verdi.

Depremden önce yıllarca Hatay ili genelindeki şebeke içme suyu analiz raporlarını halkla paylaşmayan idare, depremden sonra da aynı tutumunu sürdürünce Hatay Tabip odası ile Sağlık emekçileri sendikaları sorumluluk üstlendi.
Geçmiş yıllarda Hatay çevre sağlığı laboratuvarında içme suları örnekleri alınarak analiz ettirilir ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılırdı. Birkaç yıldan beri bu uygulama yapılmıyor yada yapılsa da halkla paylaşılmıyor.
Vatandaşlar arasında kabul görmeyen idarenin bu kapalı tutumu, uygulaması depremden sonra da devam etti. Oysa altyapıdaki çökmeler kırılmalar arızalar sonrası içme suyunun kanalizasyon sularına karışmış olabileceği olasılığı yüksek idi…
Aradan geçen 8 ayda hiçbir resmi kurum bu sorumluluğu almak istemeyince Hatay tabip odası ile Hatay sağlık emekçileri sendikaları birlikte el ele verdi ve Hatay’ın en büyük 6 ilçesinden su numuneleri aldırdı ve analiz ettirdi
Bu çalışma daha sonra da, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hatay Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi tarafından raporlandı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hatay Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi, Hatay’daki içme ve kullanma suyuna dair yürüttüğü saha çalışmasına dair gözlem, değerlendirme ve öneri raporunu da yayımlayarak halkla paylaştı. Depremzedelerin yeterli sağlıklı suya erişim ile ilgili sorunlarının devam ettiği belirtilen raporda; “Raporlar sonucu genel olarak suların içilebilir olmadığı tespit edilmiştir. Alınan su numunelerinin büyük çoğunluğunda E.Coli üremiştir. Yine E.Coli ve koliform bakterilerin birlikte üreme gösterdiği örnek sayısı fazladır. İçilebilir kritere uygun sadece iki numune noktası tespit edilmiştir” denildi.

SADECE İKİ NUMUNE İÇİLEBİLİR -ara

TTB,HTO ve SES ortak raporunda şöyle denildi:
“11-12-13 Eylül tarihlerinde depremden etkilenen Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Reyhanlı ilçelerinde içme ve kullanma sularına yönelik saha çalışması yürütüldü. Çalışma kapsamında bölgelerde kullanıldığı bilinen şebeke hattından ve depolardan su örnekleri alarak su numuneleri özel bir laboratuvarda analiz ettirildi. Halk sağlığı, çevre sağlığı ve çevre mühendisliği konularında deneyimli akademisyen ve sağlık çalışanları tarafından değerlendirilen analiz sonuçları, genel olarak suların içilebilir olmadığını ortaya koydu. Alınan su numunelerinin büyük çoğunluğunda E.Coli ve koliform bakterilerin ürediği tespit edilirken sadece iki numune noktasında suyun içilebilir kritere uygun olduğu belirlendi. Deprem sonrası toplumsal sağlık açısından tehdit olan birçok başlıkta ciddi yol kat edilemediği vurgulanan raporda, “Bazı örneklerde E.Coli bakteri ve koliform parametresinin çok yüksek çıkması şebekeye ve isale hattına kanalizasyonun karışmış olması ihtimalini arttırmaktadır. Analiz sonuçlarından açıkça görüleceği gibi, yine bazı numunelerde suda serbest klora rağmen E.Coli tespit edilmesi, suyun kontaminasyon düzeyinin çok yüksek olduğu bölgelerin varlığını göstermektedir” -Adil Yeşildağ-

Evlerimizde, zuğaybe çeşmelerinde akan sular kirli, şebeke suyunun kanalizasyona karışmış olabileceği düşünülüyor.