Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İğne ve Çuvaldız’da durduk…

Tartıştık, Tespit Ettik! Hatay

Tartıştık, Tespit Ettik!

Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı sona erdi, ancak tartışması henüz bitmedi. Çalıştay’dan dışarıya yansıyan en dikkati çeken haberlerden biri ise Vali Rahmi Doğan’dan geldi. “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’ni Tarım İl Müdürlüğü’nden alıp Valiliğe bağlamak için çalışmalarımız var.”

Binlerce yıllık geçmişi, kültürel ve tarihi birikimi, müzesi, tescilli kimliği, taş ve ahşap evleri, EXPO hazırlığı, gastronomi etiketli mutfağı ile birleştirdiği ‘marka değerini’ kente gelen yerli ve yabancı misafirleriyle paylaşan Antakya özelindeki Hatay, 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı ile sorunları ve çözümleri masaya yatırdı. Turizm başlığında bir araya gelen ilgili kesimler; ‘Hatay Gastronomi Turizmi Çalıştay Grubu… Kültür, İnanç ve Kongre Turizmi Çalıştay Grubu… Sağlık, Doğa ve Kırsal Turizm Çalıştay Grubu… Turizm Altyapı Çalıştay Grubu… Su Üstü ve Su Altı Sporları ile Kruvaziyer ve Yat Turizmi Çalıştay Grubu…’ adları altında çalışmalar gerçekleştirdi, olması gerekenin altı çizildi. 5 ana başlıkta oluşturulan Çalıştay Grupları eliyle hazırlanan raporlar ise Çalıştay sonrası izlenecek sürecin yol haritasını oluşturdu.
-YERELE ELEŞTİRİ-
Hazırlanan raporlardan biri, Altyapı Çalıştay Grubu eliyle hazırlandı ve öncelikler belirlendi. Raporda, “Turizm web sitesi ve mobil aplikasyonu, pratik Hatay info ve haritası, kentsel ışıklandırma, havalimanı-şehir içi kara ulaşımının modernizasyonu ve iyileştirilmesi, canlı hayvan pazarı bölgesinin düzenlenmesi, Belen teleferik sistemi, tur otobüsleriyle trafik sisteminin iyileştirilmesi, Hatay eski kent planının bastırılması, mihenk noktaları oluşturulması” hususları dikkat çekti. Ancak toplantı bünyesinde en dikkati çeken açıklama, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu’ndan geldi. Hersanlıoğlu, “Hazırlanan bir önceki turizm eylem planında da görüldüğü gibi, yapılması gereken işlemlerin birçoğunun yerel yönetimler tarafından yerine getirilmediğini veya getirilemediğini görüyoruz” dedi.
Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu tarafından yerel idareler başlığında paylaşılan bu eleştiri, tarih ve kültür kenti Antakya’da yaşanan koordinasyon karmaşasına etiketlenen en net saptamalardan biri oldu.
-BEKLENEN!-
Çalıştay’dan çıkan sonuçlar arasında en dikkati çeken konu başlıklarından biri, Hatay Valiliği’nin “proje sahipliğinde” ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün “sorumlu kurum” kimliğinde açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi oldu. Gelen misafirlerini, “Doğal zenginliklerimizi kayıt altına almak ve onların efsunlu dünyasına kısa bir yolculuk yapmak üzere sizler için hazırladığımız bu merkez…” ifadeleriyle karşılayan, ancak sunumdaki eksiklikleri nedeniyle ‘atıl bir müze’ görünümünden kurtulamayan alan için değişim mesajı Hatay Valisi Rahmi Doğan’dan geldi. Vali Doğan, konuya ilişkin tespitiyle, bugüne kadar ortaya konan eleştirileri de cevaplamış oldu.
Bilindiği gibi, paylaşılan eleştiri, Müze’nin bitkisel zenginliğine dair olmuş ve ifade edilen de şu olmuştu:
“Geleneksel bir mimari, kocaman bir avlu, müthiş bir bitkisel zenginlik… Peki, tüm bunlar neden misafirlere ikram edilmiyor? Burada bulunan bazı bitkiler, gelen misafirlere sıcak bir şekilde ikram edilebilir aslında. Bu hem ilgiyi arttırır hem de Müze’yi canlı tutar. Zaten bunca masa sandalye ile bir kafe havası verilmek istenmiş buraya, insanlar otursun ve vakit geçirsin istenmiş. Bence bu uygulama ile bu bina da bu müze de yeniden ruh bulur. Çünkü fazla sessiz ve sahipsiz gibi…”
Vali Doğan’dan gelen tespit ise buna dair oldu:
“Başka bir konu da… Botanik ve aromatik bitkilerle ilgili bir müzemiz var. Buranın faal olmadığını fark ettim. Bunu geçen hafta içerisinde, Tarım İl Müdürlüğü’nden alıp Valiliğe bağlamak için çalışmalarımız var. Burayı da biz işleteceğiz. Burada çay ikramı ve kokularla ilgili bir çalışma yapacağız. Buraya yeniden bir işlev kazandırıp, halkımızın hizmetine sunacağız.”
-KARMAŞA!-
Birçok kesim tarafından, hazırlanış ve sunuş şekli nedeniyle sert eleştirilerin hedefine oturtulan ‘Hatay Günleri’ de Vali Rahmi Doğan’ın gündeminde yer alan başlıklardan bir tanesi oldu ve paylaşılan eleştiriler bu defa Valilik makamı tarafından tekrar edildi.
Doğan’ın, konuya ilişkin çarpıcı sözleri şöyle:
“Hatay Tanıtım Günleri de gündeme geldi. Bir takım derneklerin eline geçmiş. Onlarda tamamen kendi amaçları doğrultusunda kullanmışlar. Hatay Gastronomisi ya da Hatay Günlerini kendi adına patent aldırmak isteyen bir girişim olmuş. Bunu da durdurduk. Hatay Valiliği adına bu patenti almak için başvuruda bulunduk. Bununla ilgili de 81 il Valiliği ve Belediye Başkanlıklarına yazı yazdık. Şayet ilinizde Hatay Günleri, Hatay Gastronomi Günleri adı altında düzenlenecek bir etkinlik olursa, bizim iznimiz olmadan, buna izin verilmemesi konusunda tedbir aldık. Hatay gastronomisinin bir ağırlığı var. Bir marka değeri var. Hatay Günlerini ticaret odalarıyla, esnaf kefalet odalarıyla birlikte yapmaya karar verdik. Bu günlere katılacak olan firmaları daha kaliteli ve akredite belgesi almış firmalar arasından belirleyeceğiz.”
Toplantıyı izleyen bir turizmcinin değerlendirmesi ise şöyle:
“Hatay Günleri, bana göre bu kent adına atılmış adımların ‘en berbat’ vücut bulmuş haliydi ve ilk kez bir kent idarecisi bu konuda çok açık ifadelerle, mevcut durumun, bir kesim tarafından açık açık kullanıldığını dile getirdi. Buna çok sevindim. Artık bir takım dernekler ortalıkta dolaşmayacak,
Her şey Valilik eliyle ilerleyecek. Açıkçası, Çalıştay, bana umut verdi. Sizin yazdığınız bir yazıdaki cümleye o anlamda katılıyorum… Bu kenti yönetenler, en çok da Sayın Vali, yaşanan yanlışlıklar noktasında ‘Kral Çıplak’ deme cesaretini gösterdi. Göstermekle de kalmadı, çözümler paylaştı. Bir Vali’den beklenen kısım da buydu. Sürecin bundan sonrası da önemli. Ama umutlu başladık, ki dilerim umutlu da devam ederiz.” -Tamer Yazar-