Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘İhale Sonucu’ Ne Oldu?

Peki, Son Karar Ne Oldu? 19 Ocak’ta gerçekleştiği söylenen ihale

Peki, Son Karar Ne Oldu?

19 Ocak’ta gerçekleştiği söylenen ihale sonucu ne oldu bilinmez ama, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin Antakya kent merkezindeki eski binasının ‘ne olacağı’ yönündeki karar netleşti! Peki, son karar ne oldu?

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk Müzesi konumunda. 1914’te Süleymaniye Medresesi’nin imaretler bölümünde kurulan müze, 1983’te İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı. Sultanahmet Meydanı’nın batısında yer alan ve Sultan Sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan bina, XVI. yüzyıla tarihleniyor.
Müzede, İslam dünyasının farklı köşelerinden gelmiş nadir sanat eserleri olan el yazmaları, cam eşyalar, taş ve pişmiş toprak eserler, metal ve seramik objeler sergileniyor. Ayrıca, dünyanın en zengin XIII-XX. yüzyıl el işi Türk Halıları Koleksiyonu da burada yer alıyor. XIII. yüzyıl Selçuklu Halıları, bu koleksiyonun değerli parçaları arasında.
Müzenin bir bölümü de, Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrılmış durumda. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması jüri özel ödülünü ve 1985’te de Avrupa Konseyi-UNESCO tarafından çocuklara kültür mirasını sevdirme konusundaki çalışmaları nedeniyle verilen ödülü aldı.
Buraya kadar anlatılanlar, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin kent merkezindeki eski binasını bir ‘Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ olarak düzenleme kararı alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Antakya’ya katacağı noktasında oluşacak resme dair. Ancak…
-KADİM TOPRAKLAR!-
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın, 2018 senesi başında, “Eski müzenin ihalesi 19 Ocak’ta yapılacak. Eski müzeyi, yani 1934 tarihinde Fransızlar tarafından kurulan müzeyi yeniden restore ediyoruz ve orayı da bir Türk-İslam Eserleri Müzesi yapıyoruz. Çünkü Hatay denince akla medeniyetler geliyor. Bu medeniyetlerin önemli unsurlarından bir tanesi de Türkler ve İslamiyet’tir. Orası için de 8 milyon ödenek ayırıyoruz” diyerek dile getirdiği sürece ekli eleştiriler, söz konusu ‘projelendirmenin’ bu kentin kadim geçmişini yansıtması yönünde birikiyor. Birikirken de, dünyada 3 dinin ender buluşma noktalarından biri olan Antakya’nın ‘inanç turizmi’ beklentilerinin rafa kaldırılmaması isteniyor.
İstenirken de…
İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik adına önemli bir ‘birliktelik’ sergileyen ve 3 semavi dinin önemli tarihi ve kültürel birikimine ev sahipliği yapan bir kentin, bahse konu 8 milyon TL tutarındaki ödeneği, bu birikimi dünya ile paylaşması yönünde kullanmasının önemine işaret ediliyor. -Tamer Yazar-