Hatay Turizm Derneği açıklaması: “Meclis Binası ile Adalı Konağı yerinin ‘Millet Kütüphanesi’, eski Büyük Antakya Oteli yerinin ‘Mutfak Sanatları Merkezi’ne dönüştürülmesi girişimlerini desteklerken, üç gün önce, restoran tarifiyle ve kazanç ekseninde ihale yapılacağını öğrendik. Üyelerimiz tepkili. Uygulamadan vazgeçilmeli.”
Hatay Turizm Derneği, Valilik tarafından satın alınan, Antakya köprübaşındaki eski Meclis Binası ile Adalı Konağı’na Millet Kütüphanesi, eski Büyük Antakya Oteli yerine de Mutfak Sanatları Müzesi yaptırılması girişimlerini desteklerken, 3 gün önce gerçekleşen ‘ihaleyle kiralama’ şeklindeki işletme biçimine ise tepki gösterdi.
“Hatay Valiliği’nin ve Hatay Ak Parti Milletvekillerimizin büyük destek ve çabalarıyla, Meclis Binası ve Adalı Konağı’nın alınarak Millet Kütüphanesi ve Konak ile Antakya Oteli yerinin Hatay Mutfak Sanatları Merkezi’ne dönüştürülmesi, biz turizmciler ve Hatay sevdalıları tarafından büyük bir takdirle karşılanmıştır. Açıklanan, yaklaşık o günün parasıyla, toplam 45.000.000 TL – 50.000.000 TL kaynak aktarılmıştır. Yapılmakta olan restorasyon çalışmaları devam ederken, son hal, merakla ve heyecanla beklenmekteydi.
Sürecin başında; DOĞAKA, Derneğimiz ve uzmanlarla beraber, Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi’nde incelemeler yapılmıştı. Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’ın her ortamda sözünü ettiği ‘Burayı biz işleteceğiz’ ifadesi, yapılacak olan Merkez’in nasıl olacağı konusunda da güzel ipuçları barındırmaktaydı.
Ancak gelinen noktada, 30 Nisan 2021 tarihinde yapılan bir ihale ile ‘Restoran Tarifiyle’, ‘Kar Payı’ ve ‘kira’ bedeliyle özel sektöre verilmesi planlanmakta olduğunu, üye işletmelerimizden gelen yoğun tepki ile öğrenmiş bulunmaktayız.
İşletmelerimiz, bize yapmış oldukları şikayetlerden oluşan dilekçelerini, aynı zamanda Antakya Ticaret Sanayi Odası’na da verdiklerini belirtmişlerdir. İşletmelerimiz; Gastronomi, Hatay Turizmi ve ‘Ticari Etik’ bakış açısıyla eleştirilerde bulunmuşlardır.
Hatay Turizm Derneği olarak, Hatay’daki turizm işletmelerimiz, otel, restoran, seyahat acentesi, el sanatçılarıyla birlikte, son 45 yılda, tarihi değerlerimizi, gastronomi değerlerimizi, turizm potansiyelimizi tanıtmak ve yaşatmak için, hiçbir kar amacı gütmeden, büyük özveri ve azimle çalışmalar yapmaktayız. Derneğimiz, gelen şikayetlerdeki ticari etik eleştirilerinden daha çok, Hatay Turizmi ve Gastronomi değerlerimizin yaşatılması açısından konuya bakmak gerektiğinin daha doğru olduğunu düşünüyor.
Hatay Mutfak Sanatları Merkezi’nin kurulması, Hatay Gastronomisi’nin gelişimi ve yaşatılması açısından çok önemli bir yere sahiptir. Hatay Mutfak Sanatları Merkezi’nin kuruluş amaçları arasında;
• Hatay Mutfağının gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması için formüllerin ortaya çıkarılması,
• Hatay’ın her ilçesinin kaybolmuş lezzetlerinin araştırılması,
• Hatay Mutfağının ulusal ve uluslararası arenada tanıtımının yapılması,
• Hatay Mutfağının yaşatılmasına yönelik doğru formülleri uygulayan, kalifiye şef ve aşçıların yetiştirilmesi ve restoranlarda çalışmaları sağlanması,
• Hatay Turizm’ine yıllarını veren gastronomi temsilcisi restoranlara, kar amacı hedefiyle rakip değil, sektörün destekçisi olması,
• Hatay Mutfak Sanatları Merkezi’nin çalışma ve ayakta kalma sürecine, sadece karlılık üzerine değil, kamu yararı prensibiyle bakılmalı,
• Hatay Mutfak Sanatları Merkezi projesinin hayata geçirilmesi sürecinde, sektörün paydaşları ile iletişim halinde olunması…
Bunlar, ilk akla gelen, olması gereken hedefler arasında bulunmalıdır. Bu kapsamda Hatay Turizmi Derneği olarak, Mutfak Sanatları Merkezi’ni, eleştirilere konu olan ihale şekli ve yöntemine indirgemenin yanlış olacağını düşünürken, daha çok işletim sistemi ve hedeflerine usulen karşıyız.
Yukarıda yazdığımız evrensel gastronomi değerleri, bilimsel turizm ilkeleri ve sektörün kamu işbirliği prensipleri açısından açıkça belirtilen nedenlerden dolayı, Hatay Mutfak Sanatları Merkezi’nin başarıyla hayata geçirilmesi için, dünyayı yeniden keşfetmenin gerek olmadığını, önümüzde en başarılı örnek olan Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezini model olarak incelememizin doğru olduğunu düşünmekteyiz. İlgili Belediye, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, HESOB, DOĞAKA, Hatay Turizm Derneği, Antakya Gastronomi Derneği ve diğer paydaşlardan oluşan bir komisyon kurularak, sektöre en faydalı yöntem ve fikir alışverişlerine acilen başlanması gerekmektedir.
Hatay Turizm sektörünün gelişmesi ve gastronomi değerlerimizin yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması için, yapılan yanlış uygulamadan dönülerek, en doğru olanın, ortak akıl ile Hatay Turizm’inin menfaatine olacak şekilde hayata geçirilmesini arz ederiz.” -Cemil Yıldız-