İhracat İçin Kota sınırı olmasın!

Aşırı yağış, don, iklim değişikliği ve son olarak koronavirüs salgını! Üretici, sorunlarla boğuşurken, elindeki ürünü ihraç edememe konusunda da sıkıntı yaşıyor! Soğan, bunun son örneği! Hatay’dan Adana’ya, Akdeniz Bölgesi’ndeki soğan üreticilerinin sıkıntıları bitmiyor. Konuya ilişkin konuşan bir üretici, soğan ihracatı için üreticilere sadece birkaç günlüğüne izin verildiğini ve müracaatların firma başına toplam 106 ton olacak […]

Aşırı yağış, don, iklim değişikliği ve son olarak koronavirüs salgını! Üretici, sorunlarla boğuşurken, elindeki ürünü ihraç edememe konusunda da sıkıntı yaşıyor! Soğan, bunun son örneği!

Hatay’dan Adana’ya, Akdeniz Bölgesi’ndeki soğan üreticilerinin sıkıntıları bitmiyor. Konuya ilişkin konuşan bir üretici, soğan ihracatı için üreticilere sadece birkaç günlüğüne izin verildiğini ve müracaatların firma başına toplam 106 ton olacak şekilde alındığını, ancak bürokratik sürecin günler alması sebebiyle, üreticinin, dayanıklılığı kısa olduğu için çürüyen elindeki soğanı uzun süre depolayamadığını belirtti. Aynı üretici, çok sayıda firmanın, bu yüzden elindeki ürünü ihraç edemediğini ve tonlarca ürünün tarlada çürümeye terk edildiğini dile getirdi.
ÇÜRÜME!-
Geçtiğimiz ay hasadı yapılan “kısa gün” soğanlarının içinde su miktarı fazla olduğu için, belli bir süre sonunda soğanlarda çürüme gösteriyor. Hasadı yapılan soğanların dayanıklılığı kısa süreli olduğu için de, kota sınırlaması olmaksızın, hızlı bir şekilde ihraç edilmesi gerektiği söyleniyor.
Bu arada, TÜİK ve SGK verilerine göre çiftçi sayısının son 12 yılda yüzde 48 azaldığı Türkiye’de, tarım alanları da son 18 senede yüzde 12,3 düştü. Sebze bahçeleri alanı ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 15 küçüldü. Tamer Yazar

Exit mobile version