Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İhracatçı rakamımız:

“7 bindi, 11 bin

7 bindi, 11 bin oldu”

Türk Eximbank, 16. irtibat bürosunu İskenderun’da açtı. Açılışın ardından bölge işadamlarına yönelik konuşan, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım; 2017’ye girerken 1 şube, 7 bin ihracatçı ile çalışan Eximbank’ın bugün 12 şube, 16. İrtibat Ofisi ve 11 bin ihracatçı ile çalışacak konuma geldiğini söyledi, ulaştıkları ihracatçı sayısının altını çizdi

Yaklaşık bir yıl önce Hatay İrtibat Bürosu’nun açılışını gerçekleştiren ve bu büro ile bölge ihracatçılarıyla daha yakından çalışma fırsatı bulan Türk Eximbank, 16. irtibat bürosunu İskenderun’da açtı. Hatay’daki yapılanması ile beraber, Türk Eximbank’ın il desteği yüzde 43’ün üzerinde artarken, 2017’de 757 milyon dolar olan desteğin 2018’de 1,1 milyar dolara ulaştığı, böylece il ihracatının yüzde 38’ine bu yolla finansman desteği sağlandığı kaydedildi.,
Konuya ilişkin yapılan açıklamada, ihracatta önde gelen illerden biri olan Hatay’a desteği daha da artırmak ve ihracatta önemli bir merkez olan İskenderun’daki ihracatçılara yerinde hizmet vermek amacıyla, bu yılın ilk irtibat bürosunun İskenderun’da açıldığına işaret edildi.
İskenderun’da gerçekleşen açılışa dair konuşurken, 2019 yılı hedefinin 8 yeni şube ve 4 irtibat ofisi açarak 20 şube ve 19 irtibat ofisinden oluşan bir organizasyon yapısına ulaşmak olduğunu belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, aynı gün içinde, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda (İTSO) ‘İhracatın Finansmanında Türk Eximbank’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
-YAPILANMA-
Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, sunumunda, ihracatçılarla doğrudan çalışma hedefleri çerçevesinde yeniden yapılandıklarını ifade etti. Konuşmasını, “Eximbank, yeniden yapılanmanın etkisiyle, kredi büyüklüğü açısından Türkiye’nin 8. büyük bankası olmuştur. Yurt dışı fon temininde ise 7. sıradadır” bilgisini vererek sürdüren Yıldırım, İstanbul’dan sonra, Hatay’ın da içinde yer aldığı, Türkiye’nin önde gelen 20 ilinde ihracat organizasyonları oluşturmaya devam ettiklerine işaret etti. Yıldırım, şöyle devam etti:
“2018 yılında, desteğimizi, ihracat artışından hızlı bir şekilde yüzde 12,5 oranında artırarak; 27,3 milyar doları kredi, 16,9 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 44,2 milyar dolara yükselttik. 2019 yılında ise hedefimizi yüzde 10 oranında artırarak; 29,4 milyar doları kredi, 19 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 48,4 milyar dolar tutarında destek sunmayı planlıyoruz. Türk Eximbank olarak sunduğumuz finansman desteğinin ihracata oranı 2017’de yüzde 25 idi. 2018’de bu oranı yüzde 26’ya yükselttik. Başka bir ifadeyle, her 100 dolarlık ihracatın 26 dolarında Türk Eximbank imzası var. 2019 yılında hedefimiz, ülkemiz ihracatının yüzde 27’sini desteklemektir. Finansman desteği sağladığımız ihracatçı sayımızı, 2018 sonu hedefimizin de üstünde, yüzde 16,3 oranında artırarak 11 bin 72’ye yükselttik. 2019 yılı sonunda da yaklaşık yüzde 13’lük artışla 12 bin 500 ihracatçı firmamıza ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de toplam 15 bin civarında ihracatçımız bulunmaktadır. Hedefimiz, tüm bu ihracatçılarımızın Bankamızın kredi ve sigorta desteğinden yararlanmasını sağlamaktır.”
-DOĞRUDAN KREDİ-
Yeni teminat çeşitleriyle, ihracatçıların finansmana ulaşımını kolaylaştırdıklarını açıklayan Yıldırım, ihracatçılara doğrudan kredi veren banka konumuna geldiklerini ve 2017 Haziran ayı itibariye bin 400’den fazla firmanın kredi talebini teminat mektubu olmadan karşıladıklarını dile getirdi. Yıldırım, şöyle konuştu:
“2018 yılında 4,2 milyar dolar krediyi, banka teminat mektubu alınmaksızın kullandırdık. Bunu da giderek devam ettireceğiz. İhracatçılarımızın diğer bankalarla olan bağımlılığını giderek azaltacağız. Amacımız, ihracatçıları diğer bankaların teminat mektubundan kurtarmak. Ama bunu aşamalı bir şekilde yapabiliriz. Bunun için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Elimizdeki en güçlü enstrüman ise sigorta poliçesi. Türk Eximbank olarak, sol elimizle düzenlediğimiz sigorta poliçesini sağ elimize alıp ‘bu teminattır’ deyip, kredi kullandırıyoruz. Türkiye ihracatının kabaca yüzde 60’ı vade ile yapılıyor. 2018’de 17 milyar dolar alacak sigortası yaptık. Hâlbuki ülke ihracatının 100 milyar dolara kadar bir sigorta poliçesi düzenleme potansiyeli var. Biz bunun 1/3’nü (şu anda 1/5 yapıyoruz) ‘yapıyor’ hale gelsek, teminat mektubu sorununu tamamen sigorta oliçesi çözebiliriz. Bu noktada ilerleme sağlamak istiyoruz.”
-AYAĞIMIZ GAZDA-
Türk Eximbank’ın faiz oranlarının son derece cazip olduğunun da altını çizen Adnan Yıldırım, 2018’in Ağustos, Eylül, Ekim aylarında kurda yaşanan dalgalanma sırasında kendilerini test etme fırsatı bulduklarını ve ‘gazdan ayaklarını hiç çekmediklerini’ vurguladı. Söz konusu aylada kullandırdıkları kredi hacmini daraltmadıklarını, tam tersine büyüyerek, daha çok ihracatçı ve KOBİ ile çalışmayı sürdürdüklerini aktaran Yıldırım, “O günlerde bile hiç faiz artışı yapmadık. Tabi geçmiş 31 yılda sadece teminat mektubu ile çalışmışız. Şimdi o yapıyı yavaş yavaş dönüştürüyoruz. Yeni şubeler ve irtibat ofislerini açmak da bu planımızın bir parçasıdır. Bu anlayışla, 7 binden 11 binin üzerindeki bir ihracatçı rakamına ulaştık” dedi.
-TEŞEKKÜR PLAKETİ-
Sunumun ardından, ihracatçı firma temsilcilerinin soruları cevaplandırıldı. Sunum sonunda, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a, AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş tarafından günün anısına plaket takdim edildi.
İTSO’da gerçekleşen sunuma; siyasetçiler, akademisyenler, kent idarecileri, STK temsilcileri, işadamları ve AKİB gibi bölgesel yapılanmaların yöneticileri yoğun ilgi gösterdi. -Tamer Yazar-