İhracatçıların Talebi:

Adana-Erbil Uçuş Hattı Hataylı İşadamı A.Uğur Ateş’in başkanlık ettiği Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, Adana-Erbil uçuş hattının yeniden açılması istendi. Borajet Havayolları, 24 Nisan tarihi itibariyle uçuşlarına geçici süre ile ara verdiğini açıklaması üzerine, Adana-Erbil uçuş hattı da kapandı. İhraç pazarları arasında ilk sırada yer alan Irak/ Erbil’e uçuşlarını Diyarbakır, […]

Adana-Erbil Uçuş Hattı

Hataylı İşadamı A.Uğur Ateş’in başkanlık ettiği Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, Adana-Erbil uçuş hattının yeniden açılması istendi.

Borajet Havayolları, 24 Nisan tarihi itibariyle uçuşlarına geçici süre ile ara verdiğini açıklaması üzerine, Adana-Erbil uçuş hattı da kapandı. İhraç pazarları arasında ilk sırada yer alan Irak/ Erbil’e uçuşlarını Diyarbakır, Gaziantep, Ankara veya İstanbul üzerinden gerçekleştirmek zorunda kalan Akdeniz İhracatçı Birlikleri üyeleri için ciddi bir zaman ve ekonomik maliyeti artışı söz konusu oldu.
-FİRMALAR ETKİLENDİ-
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Hataylı İşadamı, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş şunları söyledi:
“Borajet Havayolları’nın uçuşlarına geçici süre ile ara verdiğini açıklaması üzerine kapanan hat nedeniyle diğer iller üzerinden seyahat etmek zorunda kalan yerli ve yabancı yolcular için ciddi bir zaman ve ekonomik maliyeti artışı söz konusu oldu.
İhracatçılar ve Iraklı tedarikçi firmalar tarafından, uzun uçuş sürelerinin yarattığı zaman kaybı ve fiziksel yorgunluk nedeniyle asgariye düşürülen seyahat sıklığı, ticari ilişkileri de etkiliyor. Proje görüşmeleri ve satın alma için tedarikçilerin seçiminde bölgemiz firmaları ağırlığını kaybediyor.”
-ZARAR ÇOK YÖNLÜ-
Yaşanan sıkıntının, Adana ve Hatay gibi illerin başka alanlarını da birebir etkilediğini söyleyen Uğur Ataş, şöyle devam etti:
“Diğer taraftan, Erbil-Adana hattını kullanan Iraklı işadamı ve aileleri, ilk varış noktaları olan Adana ve Hatay gibi çevre illerinde, başta sağlık hizmeti olmak üzere, alışveriş ve konut alımı gibi birçok alanda harcamalar yapmaktaydılar. Şimdi turistik ve ticari ziyaretler için gelen Iraklılar, bu tür harcamalar için Gaziantep ve Diyarbakır illerini tercih ederken, özelikle bölgemiz hastanelerinde hizmet verilen yabancı hasta sayısında bir düşüş olduğu bilgisi var.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri olarak, üyelerimizin karşı karşıya kaldığı bu sorunun çözüme kavuşması için gerekli girişimlerde bulunduk. İlk aşamada iki ülke arasındaki ticaretin daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı’na ilettiğimiz konu ile ilgili bir sonraki aşamada ise Hava Yolları şirketleri ile de temasa geçeceğiz.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version