Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Fuat Tosyalı başkanlığında tek listenin yer aldığı seçimde, Tosyalı, oy kullanan 49 üyenin tamamının desteğini alarak 4 yıl için yeniden ‘Başkan’ oldu.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Seçimli Genel Kurul Toplantıları sürüyor. Gerçekleşen toplantıların son adresi, 6 Nisan 2018 tarihinde Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Genel Kurulu oldu. Seçimli Olağan Genel Kurulların gündemini; açılış, Genel Kurul Başkanlık Divanı’nın seçimi, Yönetim Kurulu çalışma raporunun okunması, görüşülmesi ve onaylanması, bilanço ve gelir-gider hesaplarının incelenmesi ve onaylanması, Denetim Kurulu raporunun okunması, görüşülmesi ve onaylanması, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’nun ibrası, müteakip yıl bütçe ve iş programlarının görüşülmesi ve onaylanması, Yönetim Kurulu Başkanı ile yönetim ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’ni TİM Genel Kurulu’nda temsil edecek olan delegelerin seçilmesi, dilek ve temenniler oluşturdu.
-TAM DESTEK-
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda tek liste ile seçime gidildi. Fuat Tosyalı başkanlığında tek listenin yer aldığı seçimde, Tosyalı, oy kullanan 49 üyenin tamamının desteğini aldı ve 4 yıl için yeniden başkan oldu.
-VAR GÜCÜMÜZLE-
Fuat Tosyalı, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı bayrağını Adnan Ersoy Ulubaş’tan devralmasının ardından yaptığı konuşmada, “İhracat potansiyelimizin artırılmasını, sektör sorunlarının en kısa zamanda çözüme kavuşturulmasını, ihracatın artırılabilmesini teminen oluşan görüşlerin ilgili mercilere aktarılması ve çözümlenmesi için bu dönemde de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2017 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantıları, 17 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilecek Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin toplantıları ile devam edecek.
-YATIRIMA DEVAM-
Bu arada, Tosyalı Holding’in Hatay yatırımları da hız kesmeden devam ediyor. Deniz taşımacılığı yatırımlarına ciddi ivme katması düşünülen, Tosyalı Holding’in İskenderun’a bağlı Sarıseki Mahallesi’nde hayata geçirdiği Tosyalı İskenderun Port bu kapsamda ilk gemisini karşılamak için gün sayıyor.
4.5 Milyon ton kömür -3.5 milyon ton diğer yük olmak üzere, toplamda 8 milyon ton kapasiteli limanı 2018 yılının ilk yarısında faaliyete geçirmeyi hedefleyen Tosyalı Holding’in 125 milyon dolar bütçeyle Tosyalı Denizcilik ve Liman İşletmeciliği A.Ş. unvanlı şirket tarafından yapımını sürdürdüğü Tosyalı İskenderun Port’un hedeflenen sürede devreye girmesi bekleniyor. Bölgenin önemli limanlarından biri olma hedefiyle ilk gemiyi karşılamak için çalışmaların hızla sürdüğü Tosyalı İskenderun Port, şirketin liman hizmetleri ve lojistik ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra, ihracat ve ithalat için de önemli bir alternatif oluşturacak.
-İHRACATA KATKI-
Türkiye ve Cezayir’deki yatırımlarıyla adından söz ettiren çelik devi Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Türkiye’de üretilen demir-çeliğin yüzde 40’ının İskenderun ve Osmaniye bölgesinden üretildiğini belirterek, bu bağlamda Tosyalı Port’un önemine vurgu yaptı.
Konuya ilişkin konuşan ve 10 milyon ton dökme yük/2.5 milyon ton konteynır ve 300 bin ton akaryakıt kapasiteli, Doğu Akdeniz’in en büyük limanı olan Erzin Liman Projesi’nin de 2018 yılı ortalarında işleme başlayacağını ifade eden Fuat Tosyalı, “İşadamları olarak, hem üretim, hem istihdam, hem de ihracat açısından gerekli katkıyı yapıyoruz. Hedefimiz, sanayi kümelenmesini yaymak. 7 yıl önce Osmaniye OSB’de üretime başladığımızda tek sanayici bizdik. Bugün görüyorum ki, sadece 6 küsur milyon ton demir üretimini sadece Osmaniye’de yapıyoruz.
Bölge olarak baktığımız zaman da, Türkiye’de üretilen Demir-çeliğin yüzde 40’ını İskenderun ve Osmaniye bölgesinde üretiyoruz. Bu iki liman projemiz, hem İskenderun, hem de bölge ekonomisine, hem de istihdama katkı sağlayacak, hem de ticaret hızını arttırarak ihracata katma değer sunacak” dedi. -Tamer Yazar-