Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İhracatta İlk 10’dayız

Hatay, Adana ve Mersin’i

Hatay, Adana ve Mersin’i geçti

Türkiye geneli ihracatı AKİB açısından değerlendiren AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılının Temmuz ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10. sırada oluğunu söyledi.

2017 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre % 17 artış kaydederek 776 milyon dolara çıkan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ihracatı içinde Hatay yine ilk 10 il arasında yer aldı. Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan ve son 7 aylık dönemde 6 milyar 889 milyon dolar ile Türkiye genelinde 4. büyük genel sekreterlik konumunda olduklarını kaydeden AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, “2017 yılı Temmuz ayında, 2016 yılının Temmuz ayına göre % 17,3 lük bir artışla, yine son 7 aylık dönemde Türkiye ihracatının %8,3’lük kısmı AKİB kanalıyla yapılmıştır” şeklinde konuştu.
-İLK 10’DA-
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından da değerlendiren Arslan, 2017 yılının Temmuz ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Konya’nın 13. ve Mersin’in 14. sırada olduğunu belirtti.
Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2017 yılının Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Suriye olduğunu açıkladı.
-YAŞ MEYVE ve SEBZE-
Hatay ihracatının en önemli kalemleri arasında üst sıralarda yer alan yaş sebze ve meyveye dair istatistikleri de paylaşan Arslan, şu bilgiyi verdi:
“Yaş meyve ve sebze ihracatı, Ocak-Temmuz 2017 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda %17, değerde %10 oranında artış göstererek 1 milyar (1.075.049.857) dolar olarak gerçekleşmiştir.
Alt ürün grupları bazında incelendiğinde narenciye ihracatında miktarda %4 artış, değerde %6 düşüş yaşanmış olup 298 milyon dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda %29, değerde ise %25 oranında artış yaşanmış olup 377,5 milyon dolar olarak; taze meyve ihracatında ise miktarda %15, değerde %12 oranında artış yaşanmış olup 379,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Ocak-Temmuz 2017 döneminde en çok ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri sırasıyla domates, kiraz-vişne, limon, mandalina, portakal, biber olurken en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya, Beyaz Rusya ve Suudi Arabistan olmuştur.
Yılın ilk yedi aylık döneminde Birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı 446 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında %42’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan Birlik olmuştur.
Yaş meyve ve sebze ihracatı, Temmuz ayında ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda %26, değerde %40 oranında artış göstererek 120,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Alt ürün grupları bazında incelendiğinde taze meyve ihracatında miktarda %31, değerde %49 oranında artış yaşanmış olup 101,4 milyon dolar olarak; taze sebze ihracatında miktarda %16 değerde ise %24 oranında artış yaşanmış olup 13,4 milyon dolar olarak; narenciye ihracatında ise miktarda %11 artış ve değerde %16 oranında düşüş yaşanmış olup 5,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. En çok ihraç edilen ürünler sırası ile kiraz-vişne, üzüm, kayısı, şeftali ve domates iken, en çok ihracat yaptığımız ülkeler, Almanya, Rusya, Irak, Suudi Arabistan ve Hollanda olmuştur.
Yılın yedinci ayında Birliğimiz kanalı ile yapılan yaş meyve sebze ihracatı %5’lik artış göstererek 29,7 milyon dolar ile tüm ihracatçı birlikleri arasında %25’lik pay ile Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan Birlik olmuştur.
Rusya Federasyonu’nun 02.06.2017 tarih ve 672 sayılı Kararnamesi uyarınca; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ithalatı yasaklanmış olan ülkemiz menşeli ürünler listesinden hıyarlar ve kornişonlar, taze üzüm, elma, armut ve çilek ürünlerinin çıkarılmasının olumlu sonuçları ihracat rakamlarına da yansımış durumdadır.
Benzer şekilde; son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler dolayısıyla Katar’a gerçekleştirilen yaş meyve ve sebze ihracatında çok ciddi bir artış yakalanmış olup 1,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.”  -Tamer Yazar-