Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İhracatta Pestisit Etmeni İçin
Ruhsatlı İlaç Kullanılmalı

Tarım Müdürlüğü ile AKİB

Tarım Müdürlüğü ile AKİB organizesinde yaş sebze meyve sektörünün sorunları masaya yatırıldı

      Hatay Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Akdeniz İhracatçılar Birliği organizesinde, sektör paydaşlarının katılımıyla “Yaş Meyve-Sebze Sektörü Değerlendirme” toplantısı gerçekleştirildi, sorunlar masaya yatırtıldı.

      Toplantıda; Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Akdeniz Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Sin, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kavak, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya’da yer aldı.  

      Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, toplantıda yaptığı konuşmasında; ihracatta pestisit ve karantina etmenlerinden dolayı geri dönen ürünlerin sorumluluğunun tüm sektör paydaşlarına ait olduğunu söyledi, çözüm için üreticinin ruhsatlı ilaç kullanması ve son ilaçlama ile hasat arası bekleme süresine uyması gerektiğinin önemine değindi. Bayilerin üreticilere pestisit temini sırasında çok büyük pay düştüğünü, ruhsatlı pestisit kullanımına yönlendirmeleri gerektiğini söyleyen Çolakoğlu, narenciye üretiminde ana zararlı olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin önemine de dikkat çekti, bu kapsamda Bakanlın 2019-2022 yılları arasında 3 yıllık Ulusal Eylem Planı hazırladığı ve tüm paydaşlara bu konuda çok önemli görevler düştüğünü ifade etti.

      2021 yılı Ağustos ayında AKİB(Akdeniz İhracatçılar Birliği) tarafından Narenciyede Akdeniz Meyve Sineği ile Kültürel (Siyah Poşetle Atık Meyve Toplama) Mücadele Projesi için 14.406 TL’lik 1.370 kg siyah poşetin Narenciye ve Sert çekirdekli meyve üretimi yapılan ilçelerdeki üreticilere dağıtıldığını söyleyen Çolakoğlu, meyve sebze üretimi boyunca ilimiz genelinde üretimi yapılan ürünlerden hasat öncesi numuneler alındığını, analiz sonucunda tavsiye dışı veya yasaklı pestisit kullanıldığı tespit edilen üreticilere idari para cezası ve ürünün imha işlemleri yapıldığını bildirdi.

      Çolakoğlu, hasat sonrası kapsamında da sebze hali, market ve manav vb. yaş meyve ve sebze satışı yapılan yerlerden numune alınarak, denetim ve izlenebilirlik sağlandığını sözlerine ekledi.

      Hatay Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Hanifi Yalçın, ilimizde bitki koruma ürünleri uygulamalarında karşılaşılan sorunlar, hasat öncesi pestisit denetiminin amacı, bildirimlerin temel nedenleri, tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısının oluşma nedenleri, gereksiz ilaç karışımları ve kullanımları, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye uyulmaması ve pestisitlerin kullanılması hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.

      Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya sunumunda katılımcılara sert çekirdekli de pestisitlerin kullanım dönemlerini ve üretim dönemi boyunca kullanılan pestisitlerin analiz sonuçlarında çıkan değerler hakkında bilgilendirmeler yaptı.

      Toplantı, konuya ilişkin detaylı sunumlar sonrası soru-cevap ile sonlandırıldı.

      Mehmet ÖZGÜN