Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) Gazze’ye yönelik insani yardımların artırılması, Gazze’de kalıcı ateşkesin sağlanmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılması, İsrail’in saldırılarının önlenmesi ve Gazze’nin yeniden inşaasını da içine alan 7 maddelik eylem planı sunduklarını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genişletilmiş İcra Komitesi Toplantısı’na katılmak için geldiği Cidde’de gazetecilerin sorularını cevapladı.
“UZLAŞI HÜKÜMETİNE DESTEK VERİLMESİ KONUSUNU DETAYLI OLARAK ELE ALDIK”
Türkiye’nin toplantıda 7 maddelik ortak eylem planı teklifinde bulunduğunu açıklayan Davutoğlu, “Eylem planının birinci adımı bütün ülkelerin elindeki bütün imkanlarla Gazze’nin yanında insani yardımda bulunması” diye konuştu.
Planının ikinci maddesinin sürdürülebilir ateşkes olduğunu ifade eden Davutoğlu, “sadece insani amaçla değil sürdürülebilir bir ateşkes için ki bu ateşkesin mutlaka Gazze’deki ablukanın kaldırılmasını da içermesi gerektiğini” söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze’nin altyapısının büyük bir sarsıntı geçirdiğini ve Gazze’nin yeniden inşaası ile ilgili bir uluslararası toplantı konusunda öncülük etmesi ve bu konuda bütün ülkelerin taahhütlerde bulunmasının planın üçüncü maddesini oluşturduğunu dile getirdi.
Dördüncü madde ile ilgili olarak BM İnsan Hakları Konseyi’nin Gazze’ye düzenlenen saldırıyla ilgili çok önemli bir karar aldığını hatırlatan Davutoğlu, maddenin “Gazze’ye dönük saldırılar çerçevesinde işlenen suçların incelenmesi noktasında BM’nin çalışmaların takip ve katkı hususunda İİT’nin öncü bir rol oynaması” olduğunu söyledi.
Filistin Uzlaşı Hükümeti’ne destek verilmesinin planın beşinci maddesini oluşturduğunu dile getiren Davutoğlu, “Bu çok önemli” diye konuştu. Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah’la yaptıkları görüşmede uzlaşı hükümetine destek verilmesi konusunu detaylı olarak ele aldıklarını söyledi.
Davutoğlu, altınca maddenin ise, “BM’de kabul edilen Filistin devletinin uluslararası bütün forumlarda üyeliğinin tescili için geniş bir kampanya başlatılması ve Filistin’in artık Filistin yönetimi, Filistin Otoritesi gibi ifadelere değil Filistin devleti olarak bütün metinlerde yer alması ve Filistin Devleti olarak çağrılması” olduğunu dile getirdi.
Ahmed Davutoğlu, planın son maddesinin ise “başkenti Kudüs olan özgür bir Filistin Devleti’nin 1967 sınırları içinde doğuşu yönündeki Kral Abdullah’ın 2002’de yaptığı insiyatifi ve Arap Barış Planı’nı da gerçekleştirecek şekilde özgür Filistin Devleti’nin doğuşu için İİT’nin her türlü diplomatik çalışmayı sürdürmesi” olduğunu belirtti.
İİT Genişletilmiş İcra Komitesi Toplantısı Suudi Arabistan’ın Cidde’deki Genel Sekreterlik binasında yapıldı.