Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki Başkentin Beklentisi

Bekleyen Geri Dönüşler Ankara ve Şam arasında 11 yıl aradan

Bekleyen Geri Dönüşler

Ankara ve Şam arasında 11 yıl aradan ve bu süre içinde karşılıklı yapılan çok sert açıklamaların ardından yeni bir normalleşme süreci başlarken, barışı sağlamanın iki başkent için de çok kolay olmayacağı belirtiliyor.

Hatay’dan diğer kentlere, sayıları 4 milyonu aştığı söylenen Suriyeli sığınmacılar meselesi, yaklaşan seçimlerin ana gündem maddesi olmaya devam ederken, Ankara’da AKP-MHP destekli hükümetin Şam ile diyaloğu arttırma çabaları sürüyor.

-ELDEKİ TABLO-

Pek çok uzmanın işaret ettiği gibi, Ankara ile Şam arasındaki sorunlar, uzun yıllar içinde çok çetrefilli bir hale gelmiş durumda ve sadece iki ülkenin değil, bölge ülkeleri yanı sıra büyük güçlerin de çıkarlarını doğrudan etkiler halde. Peki Ankara sürece nasıl bakıyor?

DW Türkçe’nin konuyla ilgili yetkililerden edindiği bilgiye göre; Ankara, Şam ile başlayan süreçte, “terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü” başlıklarını öncelikli olarak ele alıyor. Türkiye’nin, PKK ve YPG konusunda uzun süredir devam eden sıkıntılarının, Şam yönetiminin de istemesi durumunda ortak bir şekilde çözümlenmesi umuluyor.

Sürece dair sadece Ankara’nın değil, Şam’ın da belli beklentileri ve şartları mevcut. Bunların başında, Türkiye’nin askerlerini Suriye’den çekmesi ve Şam yönetime karşı savaşan silahlı gruplara  olan desteğini tamamen kesmesi bulunuyor.

Ancak kısa vadede bir sonuç beklemenin gerçekçi olmadığı da vurgulanan unsurlardan birisi. Şu anda sadece bir sürecin başında olunduğunu ifade eden Ankara’daki yetkililer, liderlerin en son noktada görüşeceğini ve bunun da yüz yüze mi yoksa telefonla mı olacağının ya da nerede olacağının şu an için belli olmadığını belirtiyor.

Tamer Yazar