Kuş Yuvaları ve Üretici Pazarı
Ekolojik bir geleceği destekliyorsun ve bunun için üretici pazarlarına gitmek istiyorsun, ama yaşadığın kentte bunun için ne bir girişim, ne de proje var. Üreticiyle tüketicilerin doğrudan buluştuğu pazarların son adresi olan Bodrum, Antakya kent insanının da gündeminde.
Türkiye’de her geçen gün güç kaybeden tarımın yeniden güçlenmesi için “Çiftçiyi Koru Tarımı Kurtar” Projesi başlatan Greenpeace Akdeniz’in de sık sık gündeme taşıdığı ‘üretici pazarları’, Antakya’nın da uzun bir süredir gündeminde.
Belediyelerin, ürünün tarladan sofraya uzanan yolculuğunda aracıları ortadan kaldıracak üretici pazarları kurmasını isteyen vatandaşların buna dair örneğinde duran belediye ise Bodrum adresli.
-BİR İLK-
Antakya kent insanının da yakından izlediği son örneğin sahibi olan Bodrum Belediyesi, üretici ile tüketiciyi aracısız buluşturma hedefiyle, Üretici Pazarları Projesi’ni hayata geçirdi. Bodrum Belediyesi ve Bodrum Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında, üretici pazarlarının ilki, Bodrum kapalı pazar yerinde açıldı.
Bodrum ilçe sınırları içinde ikamet eden 80 üretici, Bodrum kapalı pazar yerinde açtıkları tezgahlarda, tarlalarında veya bahçelerinde ürettikleri ürünleri tüketiciyle buluşturdu. Bodrum Belediyesi tarafından üreticiden herhangi bir ücret alınmaması yanı sıra, kadın üreticileri daha fazla destekleme adına ‘kadın üretici kotası’ da mevcut.
Hatay’daki çevreci grupların da desteklediği uygulama için konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, üreticilere gösterdikleri özveriden dolayı teşekkür ederken şunları söyledi:
“Bodrum’da, turizm dışında farklı bir ekonomi yaratmak istedik ve tarıma vurgu yaptık. Çünkü Bodrum’da turizmden önce tarım vardı. Belediye olarak, öncelikle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk ve adımlar attık. Ardından da bir kooperatif kurulması için ön ayak olduk. Şimdi de üretici pazarlarımızın ilkini açtık. Burada, Bodrum’un bitki örtüsüne ait adaçayı, kekik, karabaş otu gibi aromatik ürünlerin yanında, tamamen organik domates, salatalık, biber ve bir çok sebze meyveyi bulabilirsiniz. Üreticimize de halkımıza da hayırlı olsun.”
Üretici pazarları bundan sonra her hafta Çarşamba günleri Bodrum’da, Cuma günleri Yalıkavak’ta, Cumartesi günleri de Ortakent’te kurulacak. İlerleyen günlerde sayının artırılması planlanıyor.
Konuya ilişkin konuşan vatandaşlar taleplerini paylaşırken, “Gastronomi” ve “Tarım” kenti Hatay’ın Antakya’sının bu konuda örnek olmasını istediler ve şunları söylediler:
H.K. >> Bu konuda herkes bir şeyler söylüyor. Ama son sözü söylemesi gereken belediyeler harekete geçmedikçe, bu konuşma böyle sürüp gider. Yol ve kaldırım yaparken bile zorlanan belediyelerden bunu istemek haksızlık gibi! Çok yorulacaklar! Vatandaşı da üreticiyi de kazandıracak bu kadar yararlı bir işin altına imza atmak belki de zor gelecek onlara!
J.M. >> Şu an kurulan pazarlardan zaten şikâyetçi olan biriyim. Geçen gün pazardan salatalık aldım. İkinci gün, dolaptaki salatalıklardan resmen beyaz bir sıvı köpürmüştü. Kusmuşlar adeta! Hepsini çöpe attım. Ya ilaç kalıntısı ya da başka bir şey ama… Üretilenlere olan güvensizliğimiz bugün değil ki! Çok uzun zamandır. Dediğiniz şey keşke kurulsa!
-DİĞER PROJE-
Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında uygulama alanına sokulan bir diğer proje ise ‘kuş yuvaları’ oldu. Hazırlanan mavi-beyaz güvercinliklerin, yarımadanın her köşesine yayılması hedefleniyor.
Antakya’nın da oldukça yüksek bir kuş nüfusuna sahip olduğunu ifade eden vatandaşlar, böylesi bir uygulamanın kent estetiği adına keyif veren görüntüler ortaya koyabileceğine işaret ederken, şunları dile getirdiler:
T.V. >> Üzüldüğüm nokta, bu kent, peyzaj adına gerçekten de kötü yönetiliyor. Mesela her yerde reklam panoları var. Meydanlarda, yolların orta yerlerinde, kaldırımlarda, elektrik direklerinde,
G.N. >> Haberi ben de okudum. Benzer örneklerini başka yerlerde de görmüştüm. Antakya’ya yakışır. Hatta tüm ilçelere. -Tamer Yazar-