İktidar çıkarmakta kararlı, muhalefet ise engellemekte…
TBMM Genel Kurulu’nda, “dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren kanun teklifinin tartışıldığı Çarşamba günü gece geç saatlere kadara süren oturum, tartışmalara sahne oldu. Teklifin en çok eleştirilen ve “sansür yasası” olarak adlandırılmasına neden olan 29. Madde üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Dünyanın bütün ülkelerinde despotlaşan iktidarlar, son dönemlerinde baskılarını artırırlar, demokrasi dışı yollara tevessül ederler” dedi ve CHP Grubu, 29. Madde üzerindeki görüşme öncesinde ayağa kalkarak, düzenlemeyi alkışlarla protesto etti.
CHP Milletvekilleri, alkışlar eşliğinde “Sansüre Hayır” sloganı attı. CHP Grubu’nun protestosu dakikalarca devam etti. CHP Grubu’na, HDP’li Milletvekilleri de destek verdi. CHP’nin protestosu üzerine, Genel Kurul, dün yeniden toplanarak görüşmeler kaldığı yerden devam etti.
29.MADDEYE DİKKAT!
CHP’lilerin en çok itiraz ettikleri ve gazetecilere cezaevi kapısını açacak 29.Madde şöyle.:
“MADDE 217/A
(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.
-Haber/Cemil Yıldız-