TBMM başkanlığına verilen 19 araştırma önergesinden birçoğu reddedildi bir çoğu ise gündeme bile gelmedi
Hatay’ın sorunları üzerine 2018’den bu yana milletvekilleri tarafından, TBMM başkanlığına verilen 19 araştırma önergesinden birçoğunun reddedildiği birçoğunun ise hâlâ gündeme gelmediği bildirildi. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’daki kamu yatırımlarının toplanan vergiye oranının %2,7 olduğunu, bu oranın Hatay’ı sıralamada sondan üçüncü duruma düşürdüğünü anımsatarak “Her fırsatta Hatay’ın sorunlarını dile getiriyoruz, ama iktidar bunu görmüyor, duymuyor” dedi. 27. Döneminin başlangıcı olan 7 Temmuz 2018’den bugüne değin Meclis araştırması açılmasına ilişkin verilen Hatay ile ilgili sonuçsuz kalan önergeler şöyle sıralandı: “5.8.2022 tarihinde, Hataylı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ve 20 Milletvekilinin, Reyhanlı ilçesinde gerçekleşen terör saldırısında ilişkin iddiaların araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
-Sığınmacıların durumu-
21.3.2022 tarihinde, Hatay Milletvekili Suzan Şahin ve 20 Milletvekilinin, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların durumunun araştırılması ve Hatay’ın sorunlarının tespit edilerek çözüm yolları belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
3.11.2021 tarihinde, İzmir Milletvekili Murat Çepni ve 19 Milletvekilinin, Samandağ ilçesi Çöğürlü mahallesinde faaliyet gösteren taş ocağının çevreye ve insan sağlığına olan etkilerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
18.3.2021 tarihinde, Ankara Milletvekili Şenol Sunat ve 19 Milletvekilinin, Hatay’da bulunan Suriyeli sığınmacıların durumlarının araştırılması ve Hatay ekonomisindeki durgunluğa çözüm önerileri üretilmesini sağlamak amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi .
5.11.2020 tarihinde, Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve 19 Milletvekilinin, Hatay’da ortaya çıkan orman yangınlarının sebeplerinin ve sonuçlarının tespit edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
10.4.2020 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 21 Milletvekilinin, Hatay’da çeşitli iş kollarında yaşanan sorunların tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
31.1.2020 tarihinde, Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ve 20 Milletvekilinin, Hatay ve çevre illerindeki deprem riski bulunan yerlerin tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
12.7.2019 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 28 Milletvekilinin, Hatay’da zeytincilik sektöründe yaşanan sorunların incelenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
-Hatay’da uyuşturucu madde kullanımı-
25.1.2019 tarihinde, Hataylı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ve 19 Milletvekilinin, Hatay T Tipi Cezaevinde yaşandığı iddia edilen hak ihlallerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
23.11.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ve 20 Milletvekilinin, Hatay ilinin sorunlarının tespit edilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
12.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 29 Milletvekilinin, Tarımda dışa bağımlılığın kaldırılması, yerli tohumculuğun geliştirilmesi ve Hatay’ın bir tarım merkezi olarak yapılandırılması için yapılacak çalışmaların belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
12.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 39 Milletvekilinin, Hatay’da uyuşturucu madde kullanımının nedenlerinin incelenerek kullanımla etkin mücadele için gerekli çalışmaların belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
12.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 29 Milletvekilinin, Hatay’daki kültürel mirasın korunması ile bakım, onarım ve restorasyonunun sağlanması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
12.10.2018tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 31 Milletvekilinin, Suriye’deki iç savaşın Hatay’a etkilerinin incelenerek olumsuz etkilerin bertaraf edilmesini sağlayıcı çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
-Narenciye üreticilerinin sorunları-
12.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 28 Milletvekilinin, Hatay’da yerli hayvan yetiştiriciliğinin korunması ve geliştirilmesi için izlenmesi gereken yolların belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi
12.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 33 Milletvekilinin, Hatay’da zeytincilik sektöründe yaşanan sorunların incelenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
12.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 29 Milletvekilinin, Hatay’daki narenciye üreticilerinin sorunlarının incelenerek sorunları giderici ve üreticiyi teşvik edici çalışmalar yapılmasının sağlanması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
8.10.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 20 Milletvekilinin, Hatay’daki kültürel mirasın korunması ile bakım, onarım ve restorasyonunun sağlanması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.
24.7.2018 tarihinde, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve 23 Milletvekilinin, Hatay ilinin sorunlarının tespit edilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi.”
-Mehmet ÖZGÜN –