Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İl Müdürü Bal, SGK’nın işlevini özetledi:

Toplumsal Dayanışmayı Sağlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hatay İl Müdürü

Toplumsal Dayanışmayı Sağlar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hatay İl Müdürü Hamit Bal, “Sosyal Güvenlik, toplumsal dayanışmayı işler, kurumsal ve düzenli hale getirmektir” dedi.

Bal, kayıtlı istihdamla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Bilindiği üzere, kayıt dışı istihdam, ülkemizin en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Kurumumuzca, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında, denetim yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler yapılmaktadır. Bu kapsamda, geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak, 2022 yılı içerisinde, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda, sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri çerçevesinde, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı’nda (2021-2025), yabancı işgücüne yönelik farkındalığın artırılması eylemine yer verilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntemle, kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Kurumun denetimle temel amacı, işverenlere idari para cezası vererek gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak, işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır.”

Sosyal Güvenlik vurgusu

SGK Hatay İl Müdürü Hamit Bal, sosyal güvenliğin neden önemli olduğunu da şöyle açıkladı:

“Sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım edilmesini, daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına veya yardımına bırakmayarak, toplumsal dayanışmayı kurumsal ve düzenli işler hale getirmekte ve tüm ülke vatandaşlarına hak olarak sunmaktadır.

Sosyal güvenlik sistemi, vatandaşlara; hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistemdir.

Sosyal güvenlik sistemi, sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağlar. Bunlardan önemli bazıları şunlardır:

-Sigortalı çalışan kişi ve aile bireyleri, sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler,

-Sigortalı çalışanlara; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleriyle çalışamadığı sürelerde, maaşının işveren tarafından ödenmeyen kısmını karşılamak üzere, geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

-Sigortalı çalışanlara, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde, sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

-Sigortalının aile bireylerine, sigortalı iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde, ölüm geliri bağlanır.

-Sigortalı, herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde, malullük aylığı bağlanır.

-Sigortalı, belli bir yaşa geldiğinde, yine prim şartlarını da sağlıyorsa kendisine yaşlılık aylığı bağlanır.

-Sigortalı öldüğünde eş ve çocukları ile anne ve babasına ölüm aylığı bağlanır.

-Cenaze yardımı ve emzirme ödeneği ödenir.”

SGK İL Müdürü Hamit Bal, kayıt dışı istihdamın, toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkileri olduğunu da sözlerine ekledi.

-Ahmet Doruk Alkan-