Kurtuluş Lisesi mezunları, toplumsal sorumluluk duygusuyla harekete geçti:
YOUTUBE kanalında, uzmanlar, “Hatay ve Deprem”i konuşacak, tartışacak…
Antakya-Kurtuluş Lisesi mezunları, toplumsal sorumluluk duygusu ve yurttaşlık bilinci içinde, yüzlerini, doğup büyüdükleri Antakya kentine yönelterek, ilki yarın saat 16.00’da olmak üzere, Youtube kanalında, “Hatay ve Deprem” konusunu masaya yatırıp tartışacak.
2004 yılında yıkılarak ismi mazi olan Antakya Kurtuluş Lisesi mezunlarından, Jeoloji Mühendisi Niyazi Temizkan, İnşaat Mühendisi Cemil Tileylioğlu ve Mimar Mustafa Özçelik ile kentin depremselliği tartışılacak. Yarın saat 16.00’da Youtube kanalında başlayacağı duyurulan programda ayrıca, şehrin yapı stoku, alüvyon zemini, deprem hazırlığı ve farkındalık konuları da masaya yatırılacak.
Yarınki etkinlikle ilgili olarak, “Geçmişten Bugüne Antakya Kurtuluş Lisesi Yürütme Kurulu” imzasıyla yapılan paylaşım şöyle:
“Tarihinde bilinen ilk depremi milattan önce 148 yılında yaşamış, kadim Antakya ve çevresinde bugün yaşanabilecek olası bir yıkıma karşı alınması gereken önlemleri ve izlenmesi gereken kamusal politikaları, Kurtuluş Lisesi mezunları olarak tartışıyoruz. Antakya Kurtuluş Lisesi’nin ‘sönmeyen meşalesi’ ile TMMOB’un ‘Teoman Öztürk’ ruhu, ‘Hatay’ın Depremsellik Seyrini’ bilimin ışığında değerlendirecek.
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Antakya ve çevresinde bilinen ilk deprem, milattan önce 148 yılında yaşanmıştır. Asi Nehri’nin Akdeniz’e bakarak ilerlediği, Amanos Dağları’nın çevrelediği ve bağrında Amik Ovası’nın boylu boyunca uzandığı kadim şehrimiz, binlerce yıldır sallanarak, sarsılarak ve kırılarak soluk alıp vermeye devam etmektedir.
Fay hattı üzerinde yaşayan şehirlerden birisi olan Hatay’ın depremselliği, çok boyutludur. Merkezdeki Antakya, Defne ilçeleri ile Hassa, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Reyhanlı’nın 25 köy/mahallesi, doğrudan fay hattı üzerinde yer almaktadır.
Mayıs ayı sonlarında, sosyal medyada kapalı bir grup kurarak bir araya gelen bizler, Antakya Kurtuluş Lisesi’nin tarihsel, sosyal ve kültürel birikimini gün ışığına çıkarma ve yaşadığımız şehrin çok kültürlü iklimiyle buluşturma iddiasına gerçekçi bir hedef olarak yaklaştık.
2004 yılında duvarları yıkılıp, tabelası sökülünceye kadar 35 yıl boyunca kapılarını açık tutmuş Kurtuluş Lisesi’nin şimdilerde her yere dağılmış, sayısız yaşam alanında karar verici konumunda olan, donanımlı, demokratik değerleri kanıksamış ve evrensel ilkeleri bir etik sorumluluk olarak üstlenmiş binlerce öğrencisinin, emek’tar öğretmenlerinin Hatay için yapabileceği çok işinin olduğuna inanıyoruz.
Yurttaşlık bilincimizle ve toplumsal sorumluluğumuzla, yüzümüzü Antakya ve çevresine yansıtmayı sürdüreceğiz. Bu ayın konusunu, ‘Hatay ve Deprem’ olarak belirledik. 20 Şubat Cumartesi günü saat 16.00’da, ‘Geçmişten Bugüne Antakya Kurtuluş Lisesi Youtube Kanalı’nda gerçekleştireceğimiz canlı yayınla, Habib-i Neccar Dağı’nın eteklerine kurulmuş Antakya ve çevresine sesleneceğiz.
Okulumuzun mezunlarından; Jeoloji Mühendisi Niyazi Temizkan, İnşaat Mühendisi Cemil Tileylioğlu ve Mimar Mustafa Özçelik ile kentimizin depremselliğini tartışacağız. Şehrin yapı stokunu, alüvyon zeminini, deprem hazırlığını ve farkındalığını konuşacağız.
Bilimin yol göstericiliğinde ilerleyen, çevre ve doğa duyarlılığı yüksek, yurtsever ve halkçı tutumla dünyayı kavrayan, kozmopolit bir kültür ikliminde kardeşçe ve barış içinde yaşamayı ilke edinmiş kuşakların ayak izlerinde, Kurtuluş Lisesi’nden kimliğimize uzanmış ve kazınmış temel bir hayat bilgisinin olduğunu düşünüyoruz.
Hayatın bu öğretisine, okul anılarımıza, şehrimize ve ülkemize sahip çıkacağız.” -Cemil Yıldız-