“Neşeli Ol Hayatını Yaşa” yazılı mozaik için ardı ardına gelen açıklamalara ekli resmi sahiplenmeyi, Antakya ve Samandağ’ı birbirine bağlayacak “battı-çıktı” noktasında çıkan için göstermeyecek miyiz?
Antakya’da yürütülen ‘teleferik’ projesine yönelik kazı çalışmaları sırasında, üzerinde Grekçe “Neşeli Ol Hayatını Yaşa” yazılı bir mozaik bulunmuş, ardından buna dair yapılan tartışmalar, resmi-özel açıklamalar ve hatta uluslararası basına haberi servis etme süreci ardı ardına gelmişti.
Ancak gariptir… Antakya ve Samandağ’ı birbirine bağlayacak “battı-çıktı” adı verilen alt geçit çalışması sırasında Roma dönemine ait tarihi mozaik ve hamam buluntusu için buna benzer hiçbir süreç yaşanmadı. Ne mozaik ile ilgili Hatay Arkeoloji Müzesi devreye girdi, ne de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bir açıklama yapıp eldeki bulunana işaret etti. Bu konuda konuşan da, açıklama yapan da sadece Hatay Büyükşehir Belediyesi oldu.
Peki, konunun uzmanlarının bu ikinci buluntu noktasındaki sessizliğini neye yormak gerek? Bulunana dair şu ana kadar ‘resmi’ bir basın açıklamasını kamuoyundan uzak tutmalarını nasıl anlamak gerek?
-Açıklama mı?-
Ortaya çıkarılan Roma dönemi eser için konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bulunan mozaiğin muhtemelen III. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu söylemiş, buna dair ifadeleri de gazetelerde çıkmıştı, ki bizler de yayınlamıştık.
Soru da sorgu da tam olarak burada! Bu tür bir açıklamayı, yerel idarenin başındaki bir isim değil de, konunun uzmanları, Müze İdaresi ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü neden yapmaz? Süreç, olması gereken hiyerarşide neden ilerlemez? “Neşeli Ol Hayatını Yaşa” yazılı mozaik için sahneye çıkma telaşı gösterenler, bu defa aynı sahneyi neden doldurmaz? Soru her zamanki gibi çok. Cevap mı? Hala bekleniyor…
Tamer Yazar