İlklerin Adamı Halit Kıvanç’ın ardından 2 Yıl Geçti

Türkiye’de spikerlik ve sunuculuk denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan gazeteci, yazar ve sunucu Halit Kıvanç, hayatını kaybedişinin üzerinden iki yıl geçti. 18 Şubat 1925’te İstanbul’da dünyaya gelen Kıvanç, eğitimine Fatih İlkokulu’nda başlayıp, orta ve lise eğitimini Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. Kıvanç, 17 yaşında Brezilyalı efsanevi futbolcu Pele ile yaptığı röportajla medya kariyerinde tarihi bir […]

Türkiye’de spikerlik ve sunuculuk denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan gazeteci, yazar ve sunucu Halit Kıvanç, hayatını kaybedişinin üzerinden iki yıl geçti. 18 Şubat 1925’te İstanbul’da dünyaya gelen Kıvanç, eğitimine Fatih İlkokulu’nda başlayıp, orta ve lise eğitimini Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı.
Kıvanç, 17 yaşında Brezilyalı efsanevi futbolcu Pele ile yaptığı röportajla medya kariyerinde tarihi bir başarıya imza attı. 1944 yılından itibaren İstanbul Ekspres, Son Saat, Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Tercüman ve Güneş gazetelerinde sekreter ve yazar olarak görev aldı. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra kısa bir süre hakimlik yaptı. Ancak, gazetecilik kariyeri onu daha çok heyecanlandırdı. 1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkardı.

Türk televizyonculuğunda öncü isim

Kıvanç, 1956’dan itibaren radyolarda, 1969’dan sonra ise televizyonlarda futbol maçları anlatmaya başladı. Aynı zamanda magazin ve yarışma programlarının da sunuculuğunu üstlendi. 1955 yılında TRT Radyosu’na girmesi, onun kariyerinde bir dönüm noktası oldu. “İstanbul Radyosu benim hayatımda gerçek olarak ilk işim değil, ilk sevgimdir,” diyerek bu dönemin kendisi için ne denli önemli olduğunu ifade etti.
Türk radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesine önemli katkılar sağlayan Kıvanç, olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak tarihe geçti ve yaşamı boyunca 10 FIFA Dünya Kupası finalini nakletti.

Unutulmaz anılar ve etkinlikler

Kıvanç, TRT’de kültür-sanat ve müzik eğlence programları sunmanın yanı sıra, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği’ni aktaran Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine sahipti. Ayrıca, birçok konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. 1963 yılında İngiliz yayın kuruluşu BBC’de bir yıl boyunca çalıştı ve 1989 yılında yayına başlayan Susam Sokağı’nda da sunumlar yaptı.
Kıvanç, Türk televizyonculuğuna dair anılarını “Tele Safir” adlı kitabında kaleme aldı. NTV’deki “Halit Kıvanç’la Ustalar” ve “Futbol Bir Aşk” gibi programlarla izleyicilerin karşısına çıktı.
Binlerce ödül ve anı
Sunuculuk kariyerinin 50. yılını 2005’te bir jübile ile kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneği gibi birçok kuruluşun düzenlediği yarışmalarda binin üzerinde ödül aldı. Papa ile röportaj yapan ilk Müslüman gazeteci olarak tarihe geçen Kıvanç, o dönemi “Dört büyük Türk futbolcusu İtalya’da oynuyordu. Ben de İstanbul Ekspres gazetesindeyim. Papa’nın huzuruna çağrıldılar. Ben de yanlarındaydım,” sözleriyle anlattı.
Hayata 25 Ekim 2022’de veda eden Halit Kıvanç, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Exit mobile version