8 Haziran Cuma!
Mimarlar Odası Hatay Şubesi tarafından, “Ülkemizde şimdiye kadar çıkarılan tüm imar afları, mevcut iktidarların ‘seçim dönemlerinde ekonomik gelir ve oy elde etmek’ amacı ile gündeme getirilmiştir.İmar afları; kaçak yapılaşmayı, arazi gaspını ve bu yolla yerleşmeyi gelenek haline getirmiştir” denilerek sert bir şekilde eleştirilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son uygulaması (İmar Barışı) için başvuru tarihi ve detaylar belli oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve bir süre önce TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşan İmar Barışı düzenlemesinin usül ve esaslarının belirleneceği “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” İle ilgili tarih belli oldu. Buna göre, vatandaşlar, 13 milyon yapıyı kapsayan Yapı Kayıt Belgesi’ne 8 Haziran Cuma gününden itibaren başvurabilecekler.
-ELEŞTİRİ SERT!-
‘Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarının Antakya özelinde yerel idareler tarafından uygulama safhasına sokulduğu hassas bir dönemde gündeme gelen ve ‘sağlıksız’ bir şekilde ‘şehirleşen’ kentler için ciddi riskleri beraberinde getireceği düşünülen İmar Barışı için Mayıs ayı içinde bir açıklama yapan Mimarlar Odası Hatay Şubesi, benzer örneklerinin geçmişte de yaşandığı ‘İmar Barışı’ uygulamasının ‘sonuçları itibariyle’ yarardan çok zarar getirdiğine işaret ederken, şu eleştiriyi kamuoyuna taşımıştı:
“1984 Yılında çıkarılan 2981 Sayılı İmar Affı Yasası sonrası, kaçak yapılaşma daha da artmış ve çevre sorunları büyümüştür. Ardından yaşanan 1999 Büyük Marmara Depremleri ile de, büyük ölçüde imar aflarının yarattığı, sağlam olmayan yapı stokunun yıkılmasının ağır bedeli topluma ödetilmiştir. Yapıların, hatta mahallelerin yerle bir olması ve yaşanan can kayıpları nedeniyle, imar afları, bugüne kadar gündemden kaldırılmıştı. İktidar tarafından, seçim sürecinde yasalaştırılmak üzere TBMM’nin gündemine getirilen ‘İmar Affı’ ise, oluşan tepkileri azaltmak amacıyla ‘İmar Barışı’ olarak tanıtılmak istenmektedir.
Yeni ‘İmar Affı’ ve denetimsiz yapılar neticesinde; toplumun sağlığını ve can güvenliğini tehlikeye atan kentsel gelişmelere yol açacak, doğa olaylarının afete dönüşerek, pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olacak popülist uygulamalar yeniden ve sınırsız bir şekilde yürürlüğe sokulmaktadır. Oysaki topraklarının tamamı depremsellik koşullarında olan Türkiye’de, deprem nedeniyle ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik kayıplar ‘ciddi tedbirler’ alınmasını gerektirmektedir.”
-31 EKİM’E KADAR-
Hatay kamuoyuna yansıyan ve birçok ildeki Mimarlar nezdinde paylaşılan eleştirilere rağmen, uygulama için ‘tarihler’ netleşti. Konuya ilişkin konuşan ve vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ile kendi beyanının esas alınacağını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Müracaatlar, e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak. Başvuruları vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden takip edilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Cuma gününden itibaren vatandaşların hem başvurularını kabul edecek, hem de bilgi ve destekte bulunacak. Başvurular, 8 Haziran Cuma gününden başlayıp 31 Ekim 2018’e kadar devam edecek” şeklinde konuştu.
-YERELE DESTEK-
“Kentsel Dönüşüm” çalışmalarını ara vermeden sürdüren Antakya Belediyesi’ni de yakından ilgilendiren açıklamasında, Bakan Özhaseki, yapı kayıt belgesi bedeliyle ilgili olarak da şu bilgiyi verdi:
“Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak hesaplanarak tahsil edilecek. Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirler, deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşümdeki çalışmalarda kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Bu kapsamda, kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih etmeleri halinde ise sıfır faizli kredi imkanı da sağlanacak.” -Tamer Yazar-