İmzalar 11 bini geçti…

Hedef 15 Bin İmza Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından, Change.org sayfasında, Hatay Dağ Ceylanlarının yaşam alanını taş ocağından kurtarmak için başlatılan kampanyanın imza sayısı 11 bini geçti. Hedef, Ankara’yı, aldığı karardan geri döndürmek! Türkiye’de, sadece Hatay’ın Suriye sınırındaki ilçelerinde yaşadığı belirlenen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Gazella Gazella türü dağ ceylanlarının sayısı 2020 yılı […]

Hedef 15 Bin İmza

Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından, Change.org sayfasında, Hatay Dağ Ceylanlarının yaşam alanını taş ocağından kurtarmak için başlatılan kampanyanın imza sayısı 11 bini geçti. Hedef, Ankara’yı, aldığı karardan geri döndürmek!

Türkiye’de, sadece Hatay’ın Suriye sınırındaki ilçelerinde yaşadığı belirlenen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Gazella Gazella türü dağ ceylanlarının sayısı 2020 yılı sonunda 1141’e ulaşırken, hedef, türün ve üreme sürecinin korunması.
2019 yılında, bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Hatay’ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerini kapsayan bir bölge, Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilmiş, ancak aynı bölgenin 8 kilometrekarelik, yani 700 futbol sahası büyüklüğünde bir kısmı, 5 Haziran 2021 tarihli bir başka Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, belirlenen bu koruma sahasının dışına çıkarılmıştı.
Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından, Change.org sayfasında, Hatay Dağ Ceylanlarının yaşam alanını taş ocağından kurtarmak için başlatılan bu kapsamdaki kampanyanın imza sayısı ise dün itibariyle 11 bini geçti. Amaç, Ankara’nın, aldığı bu karardan geri dönmesi ve nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan Gazella Gazella türü dağ ceylanlarının alanlarının yine onlara iade edilmesi.
-TÜKENİYORLAR!-
Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Kırıkhan Şefi Nuri Akın, türün korunması sürecine dair hassasiyetini paylaşırken, benzer detaylar üzerinde durmuş ve şöyle demişti:
“Gazella Gazella’lar, nesli tükenmekte olan türler arasında yer alıyor. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’ne göre, dünyada bu türden sadece 3 bin adet kaldığı ve sadece Türkiye ile İsrail’de bulunduğu belirtiliyor.
Kırıkhan ilçesinde 2014 yılında kurulan Dağ Ceylanları Üretim İstasyonu’nda, bu türün neslinin devamının sağlanması amacıyla üretilen ceylanlar, belirli bir sayıya ulaşınca uygun habitatlara salınıyorlar. O bölgede, dağ ceylanlarının yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.”
-Tamer Yazar-

Exit mobile version