Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnsan Hakları Eylem Planı…

2010 Anayasa değişikliği gibi!

2010 Anayasa değişikliği gibi!

Sivil bir anayasayı hedeflediği ifade edilen ve Türkiye’de hem yargı bağımsızlığı hem de adil yargılanma hakkını güvence altına alacağı vurgulanan İnsan Hakları Eylem Planı için bir değerlendirme yapan Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’ın tespiti düne dair…

Hazırlıkları iki yıl süren İnsan Hakları Eylem Planı, Türkiye’de yargı bağımsızlığının sağlanıp sağlanamayacağı ve bunun da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde mümkün olup olmayacağı tartışmalarını yeniden alevlendirirken, konu, hukukçular bazında da beklentileri ve yaşanan sorunları gündeme taşıdı.
Eylem planının, toplantı ve gösteri hakkının güvence altına alınacağı bir sisteme gönderme yaptığına dikkat çeken hukukçular, tam da bu başlıkta, Boğaziçi Üniversitesi’nde son yaşananlara işaret ediyor. Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin, atanmış bir rektörü protesto hakkının güvence altına alınmadığı gibi, Ankara’da hakim siyaset aktörleri tarafından “terörist” olarak gösterildiklerini hatırlatan hukukçular, Eylem Planı’nın eldeki tabloda nasıl bir değişim yaratacağını sorguluyor.
Bu konuda kısa bir not paylaşan hukukçulardan biri de, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez oldu. “İnsan Hakları Eylem Planı, 2010 Anayasa değişikliğine benziyor” diyen Dönmez, “Plan iyi; insan, hak, eylem hikaye… Her başlıkta, yabancı sermayeye mesaj var. Sermaye, plana inanır mı? İnanır da, eyleme inanmaz! Yasak koyup, kongre yapmak gibi yani… Niye mi kaçtı sermaye, o ayrı? Sonu iyi olur inşallah” dedi.
-2010 DEĞİŞİMİ!-
Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’in gündeme taşıdığı 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, anayasada yapılan birtakım değişikliklerin, 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulması şeklinde olmuş. 26 maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunulmuştu. TBMM’deki oylamada, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) pakete destek verirken, MHP muhalefet etmiş, CHP ve BDP ise Meclis’e girmemişti.
-FEYZİOĞLU-
Hatay Barosu Başkanı’nın eleştirdiği Eylem Planı’na Barolar Birliği yönetiminden ise destek geldi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “İnsan Hakları Eylem Planı, sokaktaki insanımıza, hane halkına dokunuyor. Yıldızları tarif eden bir eylem planı değil, o yıldızlara erişmemizi sağlayacak bir eylem planı. Ciddi bir yol haritası” dedi. -Tamer Yazar-