İpekböcekçiliği hayat bulacak

Samandağ’da İlçe Belediyesi, Milli Eğitim ve İŞKUR’la imzalanan protokol ile bölgede ipekböcekçiliği ve el dokumasının yeniden canlandırılması amaçlandı. İlk etapta bölgede dut ağacı ekimi özendirilecek. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, bu konudaki desteklerinden ötürü Samandağ Kaymakamı Cahit ÇELİK’e plaket verdi. Samandağ Belediyesi, İŞ-KUR İl Müdürlüğü ve Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği protokolüne dair […]

Samandağ’da İlçe Belediyesi, Milli Eğitim ve İŞKUR’la imzalanan protokol ile bölgede ipekböcekçiliği ve el dokumasının yeniden canlandırılması amaçlandı. İlk etapta bölgede dut ağacı ekimi özendirilecek. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, bu konudaki desteklerinden ötürü Samandağ Kaymakamı Cahit ÇELİK’e plaket verdi.
Samandağ Belediyesi, İŞ-KUR İl Müdürlüğü ve Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında işbirliği protokolüne dair imza töreni gerçekleştirdi. Protokol kapsamında, İpek Böcekçiliği ve El Dokuma konusunda iş yöntemi ile mesleki eğitim kursu açılacak. Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik’in makamında gerçekleşen imza törenine; Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Hatay Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel ve Samandağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hilmi Kapo katıldı. Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, protokole imza atarak, bölgenin istihdam olanaklarını geliştirecek projelerin önemine değindi. Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız da protokol imza töreninde hazır bulundu. Protokolün imzalanmasının ardından, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir tarafından Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik’e, İş-Kur İl Müdürü Ziya Yüksel’e ve Samandağ Milli Eğitim Müdürü Hilmi Kapo’ya kurslara verdikleri desteklerden dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.
Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik’in makamında yapılan imza töreninde, İpek böcekçiliği ve dokumacılığının bölge ekonomisine katkısının arttırılması, dut ağaçlarının yetiştirilmesi ve dut ağacı ekiminin özendirilmesi konusunda yapılacak çalışmaların önemine değinildi.
Samandağ Belediyesi’nden verilen bilgilere göre, verilecek eğitimin toplam süresi 6 ay, 142 fiili gün ve 1136 saat. Bunun 36 gün ve 288 saati teorik eğitim bölümünde, 5 ay 106 gün ve 848 saati uygulama eğitim bölümünden oluşacak. Kurslar, Samandağ Belediye Başkanlığı’na ait olan ve Mağaracık Mahallesi’nde bulunan İpek Köyü ve Yaylıca Mahallesi Yaylıca eski belediye binasında gerçekleşecek. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, imzaların atılmasından sonra şu değerlendirmede bulundu:
”Bölgemizde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan ipek böcekçiliği mesleğinin yaygınlaştırılması ve yaşatılması için Belediyemiz bünyesinde oluşturulan İpek Köyü, Mağaracık ve Yaylıca Mahallelerinde kurulmuş olup, İŞ-KUR ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalanmıştır. Dut ağaçlarının korunması, ipek ve koza el sanatlarının yaşatılarak geleceğe aktarılması ve bu değerlerin turizm potansiyelinde yer almasını sağlamaya çalışıyoruz. Samandağ kültüründe büyük önemi olan ipek, ipek kozası ve buna bağlı el sanatlarının yaşatılması, gelenek göreneklerin devam etmesi ve gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlamaktayız. Doğaya, kentimize sahip çıkmak, kültürel ve çevresel değerleri yaşatmaktan geçmektedir. Samandağ kültürü içinde her zaman kendine yer edinen ipek ve ipek koza işçiliğinin festivallerle, Mağaracık ve Yaylıca’da bu gibi projelerle yeniden canlanmaya başladığını görmeyi umut ediyoruz. Kültürümüze, özümüze sahip çıkmanın yanında, unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı da canlandırmayı, ilçemizde istihdam olanaklarını arttırmayı hedefledik. Bu sektörün canlanmasını ve işsizliğin, ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bölgemizde binlerce kişiye ekmek kapısı olmasını arzuluyoruz. İnsanları, doğdukları topraklarda ve mutlu oldukları atalarının topraklarında yaşatmak, yaşam kalitelerini arttırmak için bu projeleri hayata geçiriyoruz. ” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version