İş cinayetlerini durduralım

TMMOB ve Meslek Odaları, iş kazalarının önlenmesini istiyor Acı gerçek; “Türkiye, AB ülkeleri içinde, iş kazalarında 1. sırada” Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Hatay Dönem Sözcülüğü adına yapılan açıklamada, Türkiye’de, geçen yıl 2170 kişinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiği hatırlatılarak, iş kazalarının yol açtığı iş cinayetlerinin önüne geçilmesi istendi. TOBB Hatay Dönem Sözcüsü Ufuk […]

TMMOB ve Meslek Odaları, iş kazalarının önlenmesini istiyor

Acı gerçek; “Türkiye, AB ülkeleri içinde, iş kazalarında 1. sırada”

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Hatay Dönem Sözcülüğü adına yapılan açıklamada, Türkiye’de, geçen yıl 2170 kişinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiği hatırlatılarak, iş kazalarının yol açtığı iş cinayetlerinin önüne geçilmesi istendi.

TOBB Hatay Dönem Sözcüsü Ufuk Akdeniz’in okuduğu basın açıklamasında, ülkemizdeki iş cinayetlerine dikkat çekebilmek, insan hayatının, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak için 3 Mart tarihinin TMMOB tarafından “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edildiği hatırlatıldı ve şöyle denildi:

“2021 yılında, işi başında hayatını kaybeden emekçilerin sayısı en az 2 bin 170 olarak tespit edildi. Basına yansımayan, habere konu olmayan daha çok sayıda iş cinayetinin olduğunu hepimiz biliyoruz.

Emek sömürüsünü derinleştiği, güvencesiz, güvenliksiz istihdamın yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği 20 yıllık AKP iktidarı dönemi boyunca, toplu işçi ölümleri tarihin en yüksek sayılarına ulaşmış, 20 yılda 28 binin üzerinde kişi işyerlerinde hayatını kaybetmiştir.

Madenlerde, inşaatlarda, tarım alanlarında, fabrikalarda yaşanan facialar, toplumda derin acılar yaratmaktadır. Avrupa Birliği verilerine göre, Türkiye, ölümle sonuçlanan kazalar bakımından Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır.

Yapılması gereken şey, bu çarpıklığın düzeltilerek, işçi sağlığı ve iş güvenliğine kaynak ayırmayan, tedbirleri almaktan imtina eden, bu tedbirlere işgücü ve maliyet hesabıyla yaklaşan işverenlerin de yaşanan kazalardan ve meslek hastalıklarından sorumlu tutulacağı bir işleyişe geçilmesidir.

Bizler, her 3 Mart’ta olduğu gibi bugün de iş cinayetleri ile mücadele etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma, esnek ve güvencesiz çalışma, hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız, mesleğimiz için sesimizi yükseltiyoruz.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version