Listede Hatay da Var!
Rapora göre ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret/büro iş kollarında gerçekleşti. En çok iş ölümleri ise Hatay, Kocaeli, İstanbul, Aydın, Denizli, Mersin, Samsun, Antalya, İzmir ve Zonguldak’ta yaşandı.
Türkiye’de her gün onlarca iş kazası meydana geliyor ve bu kazalar da ya yaralanmalarla ya da ölümlerle sonuçlanıyor. İş göremez hale gelenler ise bu tablonun çok da fark edilmeyen ‘rakamları’ arasında kayboluyor. Eldeki rakamların düşündüren kalabalığına rağmen, iş kazalarına davetiye çıkartan manzaralara Antakya kent merkezinde, resmi ‘kurumsal’ binaların inşaat çalışmalarında dahi şahitlik ediyoruz. Bu ise, ‘kontrol edilmesi’ gerekenlerin ‘kontrol edenler’ noktasında yaşadığı asıl sıkıntıyı oluşturuyor.
İnsan Hakları Derneği’nin buna dair hazırladığı son Rapor, Hatay’ı da içine alan ciddi bir analizi kamuoyu ile paylaştı. Derneğin Çalışma Yaşamı Komisyonu tarafından Şubat-Mart 2018 Çalışma Yaşamı Raporu kapsamında paylaştığı bilgilere göre, iş kazaları sonucu meydana gelen ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret/büro iş kollarında gerçekleşti. En çok iş ölümleri ise Hatay, Kocaeli, İstanbul, Aydın, Denizli, Mersin, Samsun, Antalya, İzmir ve Zonguldak’ta yaşandı. Rapor’a göre Şubat ayında en az 123, Mart ayında en az 122 işçi çalışma koşullarına bağlı nedenlerle yaşamını yitirdi.
-ŞUBAT’TA 123-
Rapor’un paylaştığı bilgilere göre; Şubat’ta yaşamını yitiren 123 emekçinin 102’si ücretli (işçi ve memur), 112’si erkek, 11’i kadın. Yaşamını yitirenlerden 3’ü ise 15, 16 ve 17 yaşındaki çocuklar. Ölen çocukların 3’ü tarım emekçisi. Rapor’a göre, yılın ilk iki ayı değerlendirildiğinde, çocuk işçi ölümlerinde geçen seneye göre artış söz konusu. Yaşamını yitiren işçiler arasında, savaş nedeniyle yurtlarından göçmek zorunda kalan 2 Suriye’li ve 1 Irak’lı 3 mülteci/göçmen işçi de bulunuyor.
Rapor’a göre, ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal ve ticaret/büro iş kollarında gerçekleşti. Diğer yandan, OHAL sonrası yapılan araştırmalarda tespit edilen sanayi işkollarında işyeri ölümlerindeki oransal artış devam etti. En çok iş kazası nedenli ölümler ise Hatay, Kocaeli, İstanbul, Aydın, Denizli, Mersin, Samsun, Antalya, İzmir ve Zonguldak’ta yaşandı.
-MART’TA 122-
Mart ayında yaşamını kaybeden 122 emekçinin 105’i ücretli (işçi ve memur), 17’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölenlerin 6’sı kadın, 116’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri taşımacılık, tarım, konaklama ve ev işçiliğinde gerçekleşti. 15 yaşında bir çocuk da ölenler arasında! Bolu Kıbrısçık Çok Programlı Anadolu Lisesi 9.sınıf öğrencisi Mehmet Bağatır, ailesinin büyükbaş hayvanlarına çobanlık yapmak için okulu bıraktı. Hayvanları otlatırken 50 metrelik vadiden dereye düştü, öldü. Yaşamını kaybedenlerden 8’i mülteci/göçmen işçi. Mülteci/göçmen işçilerin 3’ü Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Ukraynalı ve 1’i Kırgız.
Ölümler, en çok inşaat, taşımacılık, tarım, metal, madencilik, ticaret / büro ve konaklama işkollarında gerçekleşti. OHAL sonrası, ilk defa Mart ayında sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma görüldü. En fazla ölüm nedeni; yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük. İş kazaları sonucu yaşanan en fazla ölüm İstanbul, Konya, Çorum, Antalya, Bursa, İzmir, Manisa, Adana, Ankara, Bolu ve Diyarbakır’da yaşandı.
-TALEPLER SIRALANDI-
Rapor’da, özetle şu taleplerde bulunuldu:
-Esnek güvencesiz kadrosuz çalıştırma ücretlerin zamanında ödenmemesi, sendikaya üye olduğu için işçinin işten atılması, alınmayan ve denetlenmeyen önlemler nedeniyle işçilerin “iş kazası” adı altında iş cinayetlerinde öldürülmesi hak ihlalidir, derhal önlenmeli, göz ardı edilmesine ve olağanlaştırılmasına izin verilmemelidir.
-Çalışanların haklarının gasp edilmesine gerekçe edilen OHAL kaldırılmalıdır.
-İnsan onuruna yaraşır çalışma koşulları sağlanmalıdır.
-Sağlıklı çalışma ortamı temel bir insan hakkıdır. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmesi dikkate alınarak, gerekli düzenlemeler ve uygulamalar yapılmalıdır. -Tamer Yazar-