Antakya Carra Peyniri, Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Antakya Tuzlu Yoğurdu, Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu, Samandağ Ney-i ve Hatay İpeği…
Türkiye’nin coğrafi işaretleri konusunda iller bazında devam eden rekabette, Hatay, 11 Coğrafi İşaret’e ulaştı. Hatay’ın da içinde bulunduğu bölgede; Kilis 2 Coğrafi İşaret, Gaziantep 41 Coğrafi İşaret, Osmaniye 2 Coğrafi İşaret, Adana ise 16 Coğrafi İşaret ile sıralanıyor.
Hatay adına bugüne kadar alınan 11 Coğrafi İşaret (Antakya Carra Peyniri, Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Antakya Tuzlu Yoğurdu, Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu, Samandağ Ney-i ve Hatay İpeği) için bugüne kadar başvuran kurumlar;
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Samandağ Kaymakamlığı olarak sıralanıyor.
Coğrafi İşaret için; üretici grupları, ürünle ilgili kamu yararına çalışan veya üyelerinin ekonomik çıkarlarını koruyan dernekler, vakıflar, kooperatifler, ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ya da ürünün tek bir üreticisi olması halinde bunu kanıtlamak şartıyla tek üretici, başvuruda bulunabiliyor.
Hatay adına ismi çok sık geçen Antakya Simidinin de yakın gelecekte başvurusu yapılacak ürünler arasında olduğu ifade ediliyor.
-Tamer Yazar-