Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşçilere baskı ve mobbing var!

HATSU’daki işçilerin, DİSK üyeliğinden istifaya zorlanmalarına ilişkin iddiaları, Hatay Barosu

HATSU’daki işçilerin, DİSK üyeliğinden istifaya zorlanmalarına ilişkin iddiaları, Hatay Barosu tarafsız hukuk heyeti soruşturdu.

Hukuk Komisyonu Raporu’nda, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın kardeşi ve yeğeninin HATSU işçilerine istifa tehdidinde bulunduğu ve mobbing uyguladıkları, bu yöntemle de 965 işçinin DİSK üyeliğinden istifa etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Kamuoyunda bir süredir tartışılan, Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki HATSU’da çalışan işçilerin sendika üyeliği konusunda baskıya uğradıkları ile ilgili iddia ve söylemlerin doğru olduğu ortaya çıktı.
Hatay Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu, iddialar ve başvuru üzerine bir komisyon oluşturdu ve bir hafta süreyle konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdi, bilgileri derledi ve sonuç raporunda, Başkan Lütfü Savaş’ın kardeşi Metin Savaş ile yeğeni Mustafa Savaş’ın, işçilere önce ikna yoluyla, bu olmadığında da tehdit ve mobbing uygulamak suretiyle, istedikleri sendikaya üye olmalarını engellediği yer aldı.
Hatay Barosu İnsan Hakları Raporu’nun, HATSU çalışanlarının ‘sendikadan istifaya zorlandıkları’ iddialarına istinaden, taraflar ile görüşülerek, sendikal hakların kullanılmasının engellenip engellenmediği hususunun komisyonca raporlanması sonucu hazırlandığı hatırlatılırken, şöyle denildi:
“HATSU bünyesinde, İskenderun bölgesinde çalışmakta olduğunu, öncelikle HATSU bünyesindeki güvenlik personeline DİSK üyeliğinden istifa edip Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’na girmeleri konusunda, amirlerinin ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın kardeşi Metin Savaş ve yeğeni Mustafa Kemal Savaş gibi hatırı kırılamayacak kişilerin ricası olduğunu belirtmiştir. Daha sonra, HATSU bünyesinde çalışan tüm işçilere kendi amirlerinden aynı talepte bulunulduğunu, sendika değiştirmek istemeyen işçilerin ‘görev yer değişikliği ve işten çıkarma’ konularında mobbinge maruz kaldıklarını, işçilerin büyük bir kısmının bu nedenle Belediye-İş’e üye olduklarını belirtmiştir.”
GENEL MÜDÜR POLAT: KURUMSAL BASKI YOK
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan HATSU Genel Müdürü İkbal Polat ise kurumsal olarak hiçbir işçiye baskı uygulanmadığını savundu. Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı raporda HATSU Genel Müdürü İkbal Polat’ın açıklamalarına da yer verilirken, şöyle denildi:
“HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat ile yapılan görüşmede, Genel Müdür tarafından, sendikadan istifaya zorlama konusunda kurumsal olarak bir bilgisi olmadığını, DİSK Genel İş Sendikası tarafından konuya ilişkin kurumlarına yapılan ziyarette, sendikanın, sorunu kendilerine bildirdiğini, fakat muhatabının HATSU değil yasal sendika olduğunu, yasal sendika olarak DİSK’in seçilmesi durumunda sendika şikayetlerini dikkate alabileceklerini, fakat şu aşamada yasal sendika ile irtibat kurarak, sorunun sendikalarca görüşülmesi gerektiğini beyan etmiştir. İddiaların doğruluğu konusunda belgeler olmadığını, bu konunun kurumdan bağımsız bir olay olduğunu, muhatap olarak gösterilmelerine işaret eden somut bir veri dahi olmaksızın bu olay ile anılmanın ise kurumlarının itibarına zarar verdiğini dile getirmiştir.”
İŞÇİLERE BASKI, MOBBİNG VAR!
Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu Raporu’nun son bölümünde, elde edilen bilgiler ve görüşmeler sonucunda, HATSU işçilerine tehdit ve mobbing uygulanarak sendika değiştirmeleri baskısında bulunulduğu görüşüne yer verildi.
Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu Raporu’nun sonuç bölümünde şöyle denildi:
“Yapılan görüşmeler, 21/05/2021 tarih ile 26/05/2021 tarihi arasında gerçekleştirilmiş olup, işçilerin, görüşme sürecinde de sendikal haklarını kullanmaya yönelik baskıya maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Sürece yönelik yapılan görüşmelerde, HATSU bünyesinde çalışan işçilerin sistematik bir şekilde sendikal örgütlenme haklarına açıkça müdahale edildiği gözlemlenmiştir.
İlk olarak, hatır gönül ilişkisiyle, işçilerin sendikalarını değiştirmelerine yönelik eylemler gerçekleşmiş, buna rağmen sendikasını değiştirmek istemeyen işçilerin yer değişikliği ve iş akdinin feshiyle tehdit edildiği, bu nedenle mobbinge uğradıkları ve bunun sonucunda da sendikalarını değiştirdikleri gözlemlenmiştir. DİSK tarafından tarafımıza iletilen grafiklerde de, işçilerin beyanlarıyla örtüşen bir biçimde, işçilerin, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasından ayrıldığı görülmüştür. İşçiler tarafından ulaşılan belgelerde, sendika değiştirmeye yönelik zorlamaların Nisan ayından beri başladığı belirtilmiş, DİSK’in verilerine göre de Nisan ayından 06/05/2021 tarihine kadar 965 işçi, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’ndan ayrılmıştır.”  -Cemil Yıldız-