Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSDEMİR’de mutlu son… Rakamlar Mutlu Etti

Türkiye’nin aynı anda uzun ve yassı çelik üretebilen tek ve

Türkiye’nin aynı anda uzun ve yassı çelik üretebilen tek ve en büyük entegre tesisi İsdemir’in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. İsdemir’den yapılan açıklamaya göre, Özçelik-İş Sendikası ile Aralık 2020’den bu yana yürütülen 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Özçelik-İş ile İSDEMİR (İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.) arasında yürütülmekte olan 27. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Tesiste saat ücretli çalışan 3 bin kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci, önceki güün gerçekleştirilen 8. oturumda anlaşmayla neticelendi. Toplantıya, İsdemir’i temsilen OYAK Genel Müdürü ve İsdemir Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem, OYAK İnsan Kaynakları Grup Başkanı Haluk Gümüşderelioğlu, İsdemir Yönetim Kurulu üyesi Güliz Kaya ve İsdemir Genel Müdürü Mesut Keyfli, Özçelik-İş Sendikası’nı temsilen Genel Başkan Yunus Değirmenci, Başkan Yardımcıları Bayram Altun, Recep Akyel ve Ferhan Öner, genel sekreter Hicret Bozoklu, İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör ve şube yöneticileri katıldı.
-MEMNUNUZ-
İSDEMİR’de gerçekleşen toplu iş sözleşmesine ilişkin açıklamalarda bulanan, Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “Toplu iş sözleşme görüşmeleri başladığı günden bu yana, İSDEMİR’deki üyelerimiz için en iyisini elde etmenin mücadelesini verdik. ‘Ne pahasına olursa olsun kazanalım’ anlayışının acı tecrübelerini, Türk çalışma hayatının geçmiş uygulamalarından hepimiz iyi biliyoruz. Bu anlayışla, bu toplu iş sözleşmesini de hedeflediğimiz düzeyin üzerinde, masa başında tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
-ARTIŞ-
Değirmenci, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Bizim, İSDEMİR’de ortalama saat ücretimiz 30 lira, kıdemimiz de ortalama 16 yıl. Biz, birinci altıncı aya enflasyon yüzde 8,23 iken, biz yüzde 18 istedik. Bu kapsamda, talebimizin yüzde 78’i karşılanacak şekilde, ilk altıncı ayı yüzde 14 olarak geçtik. 2. 3. ve 4. altıncı ayları enflasyon olarak geçtik. Temmuz ayında da enflasyon oranında, tahmini yüzde 9 civarında da bir artış, üyelerimizin maaşlarına yansıyacak. Kıdem zammının adını da çeşitli gerekçelerle değiştirerek, destek ödemesi olarak anlaştık. Bu destek ödemesiyle; birinci grupta olanlara yüzde 3.0, ikinci grupta olanlara yüzde 3.20, üçüncü grupta olanlara yüzde 4.5, dördüncü grupta olanlara yüzde 5.70 ve son gruba yüzde 7 oranında zam yapılmış olacak. Bu rakamları, birinci altıncı ay zammı olan yüzde 14’ün üzerine koyduğumuzda; ikinci gruptakilere yüzde 17.20, üçüncü gruptakilere 18.5, dördüncü gruptakilere 19,70, son grupta olanlara yüzde 20,78 birinci altı ay için ücret artışı yapılmış olacak. Dolayısıyla, en düşük ücret artışı yüzde 17.20, en yüksek yüzde 20.78 olarak gerçekleşti. Artışlara TL bazında bakıldığında, 1468 lira ile 1718 arasında değişen miktarlarda üyelerimizin maaşlarında artış olacaktır.
Temmuz ayında, tahmini şuandaki seyri yüzde 9 civarında olan altı aylık enflasyon 9 olarak ilave edilince, yıllık bazda yüzde 30.20 ücreti sağlanmış olacak.”
-5 AYDIR-
Pandemiye rağmen toplu iş sözleşme görüşmelerinin 5 aydır yürütüldüğünü kaydeden İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör ise şunları söyledi:
“Büyük bir özveri ve fedakarlıkla sözleşme çalışmalarımızı yürüttük. Çünkü emekçi kardeşlerimizin bizlerden beklentileri vardı. Bu kapsamda, emekçi kardeşlerime bizleri sabırla, dedikodulara meydan vermeden bekledikleri için teşekkür ediyorum. ‘Asla, kapalı kapılar ardından sözleşme yapmayacağız’ dedik. ‘Sözleşme biter bitmez, zaman kaybetmeden sözleşmemizi açıklayacağız’ dedik. Sahada da, üyelerimizle, sözleşmenin detaylarını paylaşmaya devam edeceğiz. Emeği geçen Genel Başkanımıza, Genel Yönetim Kurulumuza, şube yöneticilerime, temsilci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” -Tamer Yazar-