Uzun yıllar Hatay Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan binanın Etnografya Müzesi’ne dönüştürülme çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde isim tabelası yerinden sökülen Müze konusunda neyin güncelleneceği merak konusu.
1933–1938 yılları arasında Amik Ovası’nda; Cüdeyde, Dehep, Çatalhöyük ve Tainat’ta Chicago Üniversitesi Chicago Oriental Institute tarafından, 1936 yılında Samandağı El-Mina Mevkii’nde, British Museum adına Sir Leonard Wolley tarafından, 1937’den 1948 senesine kadar da Açana Höyüğü’nde süren kazılar yanı sıra 1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarla bir anlamda temeli atılan Hatay Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini, bugün artık yeni binasında ağırlıyor. Geride bıraktığı bina ise Hatay’ın Etnografya Müzesi olarak hizmet vereceği günün hazırlıklarını sürdürüyor.
Hazırlıkları aralıksız olarak süren Müze’de dikkati çeken kısım ise, üzerinde Hatay Etnografya Müzesi yazan isimliğin yerinden sökülmüş olması.
-BİLMİYORUZ!-
Konuya ilişkin konuşan bir turizmci, önceki isimlikteki ‘İngilizce’ eksikliğine dikkati çekerken, şunları söyledi:
“Müze’nin içeriği nasıl ilerliyor, bilmiyoruz. Nerelerden, neler toplandı, bilmiyoruz. Nasıl bir düzenleme yapılıyor, bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, dışa eklenen son yapının çirkin görseli ve bir şekilde düzenlemesinin yapılması gerektiği. Belki duvarları renklendirilebilir. Burası bir Etnografya Müzesi, ki buna dair bir desen çalışması da hayata geçirilebilir. Fikir çok, ama uygulayan olur mu, ona bakmak lazım.
Tabi bir de tabela durumu! Kaldırma sebepleri, isimlikteki ‘İngilizce’ eksikliği olabilir. Çünkü eksiklikti. Bunu daha önce de söyledik, siz de yazdınız. Başka bir sebep olamaz zaten. Göreceğiz!” -Tamer Yazar-