Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsrail buldu, dünya basınına taşıdı

Biz İse Bulduk ve Sustuk! Ne Defne ilçesinde bir belediye

Biz İse Bulduk ve Sustuk!

Ne Defne ilçesinde bir belediye altyapı çalışması sırasında bulunanları konuştuk ne de Asi’nin kuruduğu dönemde toprağın üzerinde beliren bir Roma buluntusu için durup da tartıştık! İkisi için de sustuk! İsrail’deki son tarih keşfi ise dünya basınında… Olması gerekenin ‘tablosunda’ dururken, kent idarecilerimize dönüp bir kez daha soralım mı? Niye konuşmuyorsunuz?

Önceki gün dünya basını ile paylaşılan haberin kaynağı, Tel Aviv Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Ran Barkai ve Jaljulia bölgesinde devam eden kazıları yürüten ekibin başkanı Maayan Shemer oldu. İsrail’deki eski bir nehir yatağında yapılan kazılarda, 500.000 yıldan daha eski bir tarihe ait buluntular, tarih ve kültür meraklılarıyla paylaşıldı. Haber, Amerika’dan Avrupa’ya ve Asya’ya tüm yayın organlarında yer buldu. Sosyal paylaşım ağları üzerinden servis edilen fotoğraflar milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı. Paylaşılan fotoğraflarda, İsrail’in Jaljulia bölgesinde devam eden kazılar sırasında, Taş Devri avcı-toplayıcılar tarafından kullanıldığına inanılan yüzlerce çakmaktaşı ekseni ve diğer eserler yer aldı. Söz konusu keşif, Aşağı Paleolitik Çağ’da tarih öncesi insanların yaşam tarzı hakkında önemli bilgiler sağlaması açısından önemli olarak nitelendiriliyor.
-YASAK YOK!-
Daha önceki örneklerde olduğu gibi, İsrail’deki son tarihi keşfin paylaşımında da ne her hangi bir ‘yasaklama’ yaşandı ne de her hangi bir ‘basından kaçırma’ gayreti! Aksine, kazı ekibi de kazılara katılan Tel Aviv Üniversitesi yönetimi de tüm bilgileri basınla ilk elden paylaşma yoluna gitti. Bu ise, ‘tarih’ ve ‘kültür’ turizmi gelirlerini düzenli bir şekilde katlayan ülke için önemli bir tanıtım ayağı oluşturdu.
Dünya tarihi ve kültürü içinde haklı bir yeri olan Antakya’yı yönetenlerin ‘yasakçı’ ve ‘saklamacı’ anlayışı yüzünden kaybedilen ve kullanılamayan ‘fırsatların’ bu şehir adına ciddi kayıplar oluşturduğunu bu anlamda söylemek yanlış olur mu?
Özellikle de Defne ilçesinde ortaya çıkan sayısız mozaik için! Ya da Asi Nehri üzerinde beliren ‘Roma’ fısıltısı için!
-Tamer Yazar-