Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İştahsızlık neden olur? İştahsızlığa ne iyi gelir?

Klinik olarak iştahsızlık ya

Klinik olarak iştahsızlık ya da farklı bir deyişle iştah azlığı, günlük yiyecek alım miktarındaki azalma ile karakterizedir. Hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı iştahsızlık, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim problemleri, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi faktörlere bağlı olarak görülebilir.
Acıbadem sitesinin verdiği bilgilere göre beslenme bozukluklarından biri olan iştah kaybı, pek çok hastalığa bağlı olabileceği gibi fizyolojik ya da psikolojik nedenlerden dolayı da oluşabilir. Kişinin günlük alması gereken kalori miktarından daha az kalori ile beslenmesi, iştahsızlık olarak tanımlanırken bu durum kişinin kendisini daha yorgun, bitkin ve keyifsiz hissetmesine yol açar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin beslenme yoluyla yeterince alınamamasına bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar ve dolayısıyla kişi, kolayca pek çok farklı hastalığa yakalanabilir. Bebek ve çocuklarda, yetişkinlere kıyasla çok daha sık görülen iştahsızlık, huzursuz aile ya da okul ortamı gibi psikolojik nedenlerden olabilir. Çocuklarda iştahsızlık nedenleri arasında boğaz ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu, alerji gibi rahatsızlıklar da gösterilebilir. Bebeklerde iştahsızlık ise 8 ve 9. aydan başlayarak 2 yaşına ya da okul dönemine kadar devam edebilir. Bu durum genellikle diş çıkarma, sütten ek gıdaya geçiş gibi nedenlerden oluşur. Ayrıca demir eksikliği anemisi ve çinko eksikliği de bebek ve çocuklarda görülen iştahsızlığın sebepleri arasında yer alır.
İştahsızlığa Ne İyi Gelir?
İştahsızlığa iyi gelen yiyeceklere geçmeden önce iştahsızlığa yol açan nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Bu nedenler tespit edildikten sonra uzman tavsiyelerine uyularak düzenli bir yemek programı kullanılabilir.
Doğal besinler ve doğal meyveler tüketmek ağız tadını yeniden kazanmaya yardımcı olur.
Badem ve ceviz gibi kuruyemişler hem besleyici hem de iştah açıcı nitelikler taşır.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir.
Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir.
Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır.
Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
Sarımsak ve soğan gibi malzemeler içeren gıdalar kokularıyla bireyleri cezbedebilir.
Mezeler ve acuka gibi iştah açıcı kahvaltılıklar daha iyi bir öğün tüketmeye yardımcı olur.
Yiyeceklerin içeriği kadar görünümü de önemlidir, özenle hazırlanmış bir tabak iştah açma konusunda etkilidir. – Adil Yeşildağ-