Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstanbul merkezli de olsa…

Hatay’daki durumla aynı! Sık

Hatay’daki durumla aynı!

Sık sık anketlere, rapor ya da saha araştırmalarına konu olan Suriyeli sığınmacıların son başlık adresi İstanbul olurken, çıkan sonuçlar, “Hatay’da da durum çok farklı değil” dedirtti!

“İstanbul’daki Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Algı ve Tutumlar: Partizanlık, Yabancı Karşıtlığı, Tehdit Algıları ve Sosyal Temas” başlıklı son çalışma, yaşanan önyargıların son halini ve profilini ortaya koydu. Türkiye Sosyal Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Vakfı tarafından, Heinrich Böll Vakfı’nın desteğiyle; Dr. Burcu Mutlu, Dr. Osman Savaşkan ve Kerem Morgül tarafından yürütülen araştırmada, 2 bin 284 Türk vatandaşıyla yapılan anketin sonuçlarına yer verildi. Araştırma, İstanbul’da sayıları neredeyse 1 milyona yaklaşan Suriyeli sığınmacılar başta olmak üzere, yabancı göçmenlere yönelik yerli halkın mesafeli bakış açısını da ortaya çıkardı.
Bu konuda örnek teşkil edebilecek verilerden bazıları şöyle:
-Mahallelerine Suriyeli ailelerin taşınmasından rahatsız olmayacağını belirtenlerin oranı yüzde 27,10 kaldı.
-Gündelik hayatlarında Suriyelilerle yakın ilişki kuranların oranı sadece yüzde 6,4.
-Ankete katılanların yüzde 66’sı Suriyeli sığınmacıların, Türk vatandaşlarına kıyasla ayrıcalıklı muamele gördüğünü iddia etti.
-Yüzde 64’ü Suriyeli sığınmacıları Türkiye’ye yük olarak niteliyor.
-Ekonomi bozuldukça Suriyelilere yönelik negatif duyguların da artıyor.
-Sığınmacıları ‘mazlum’ ve ‘din kardeşi’ görenlerin yüzde 58,53’ü onları ekonomiye yük olarak niteledi.
-ÖNYARGI!-
Antakya’da uzun yıllardır ikamet eden bir Suriyeli, artık yük olmaktan ziyade üreten ve iş sahibi olarak istihdam da yaratan yeni kimlik değişimlerine rağmen, algılanma noktasında çok ciddi bir fark yaratamadıklarını söylerken, “İstanbul ya da Hatay, değişmiyor. Bir önyargıyı yıkmak, savaş kazanmak kadar zor ve biz, her hangi bir savaş için çok yorgunuz. Sanırım, bir gün dönene kadar ya da burada bu şekilde yaşamaya devam edeceğiz” dedi. Tamer Yazar