İSTE, dünya üniversiteleri arasında…

Hatay-İSTE Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Abdullah Sakallı’nın “After” isimli H2020 Projesi, Dünya’da toplam bütçeleri 11 Milyon Euro olan 28 Projeden biri seçildi. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Kaynakları Yönetimi ve Organizasyonu Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sakallı’nın ekibinde yer aldığı HORIZON 2020 (UFUK 2020) Projesi, Türkiye’de “Çevre ve İklim […]

Hatay-İSTE Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Abdullah Sakallı’nın “After” isimli H2020 Projesi, Dünya’da toplam bütçeleri 11 Milyon Euro olan 28 Projeden biri seçildi.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Kaynakları Yönetimi ve Organizasyonu Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sakallı’nın ekibinde yer aldığı HORIZON 2020 (UFUK 2020) Projesi, Türkiye’de “Çevre ve İklim Değişikliği” alanında tek olma başarısını sağladı.
Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sakallı, Proje ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Ülkemizden ilk defa kabul gören İklim Projesi hakkını kazanmış olmaktan son derece mutluyuz. HORIZON 2020, dünyadaki en üst düzey proje ve işbirliği yapma platformudur. Ülkemiz de buraya önemli miktarda yatırım yapmış olup, oluşturulan bütçeden geri dönüşler alınması önem arz etmektedir. Bu anlamda, bizim kazandığımız bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
ERA.Net RUS PLUS, 2014-2016 yılları arasında Avrupa Birliği FP-7 Araştırma fonu çerçevesinde, Nanoteknolojiler/Malzeme/Üretim Teknolojileri, Sağlık, Çevre/İklim Değişikliği, Sosyal Bilimler/Beşeri Bilimler ve Yenilik alanlarında uluslararası ve bilimsel açıdan mükemmel araştırma projeleri için bir Ortak Çağrı gerçekleştirdi. Ortakların, ilk ERA.Net RUS Plus Call’a (2014-2016 Çağrısı) ulusal mali katkısı yaklaşık 17 Milyon Avro’ya kadar çıkmaktadır
Tabi projemizin ismi, ‘İklim değişikliğinin ve iklimdeki ekstrem olayların Avrupa-Rusya ve Türkiye bölgesindeki tarım ve orman alanlarına etkileri’dir. Sanayi devrimi ile birlikte, atmosferdeki sera gazı salınımındaki hızlı artış, dünya yüzey sıcaklığının bu dönem ile başlayarak artan bir trend göstermesine neden olmasıyla, dünyadaki ortalama sıcaklık artışı günümüzde 2ºC’ye yaklaşmış olup, artmaya da devam etmektedir.
Birincil üreticilerin atmosferden karbondioksit tutması ve biokütle oluşturma süreçleri, çoğunlukla bitkilerin fenolojik evrelerine bağlıdır ve bu evreler birçok bitki türünde direkt olarak iklimsel parametrelerden etkilenmektedir. Büyüme sezonunun başlaması ve bitişi, ürün verme periyodu, ekim süresi, baş kısmın oluşması vb. çoğunlukla karasal biyosferdeki arazi yüzey sıcaklığı, yağış miktarı, ışıklanma periyodu uzunluğu gibi iklimsel parametrelerden etkilenmektedir. İklimsel değişikliğe bağlı olarak, fenolojik evrelerdeki değişiklikler bitkilerin atmosferik karbonu bağlama miktarını ve bağlama süresinin uzunluğunu değiştirerek, bitkilerin verimliliğini ve verim kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.
Bu proje kapsamında, ana hedeflerden birisi, Avrupa’nın tamamını kapsayan ve ayrıca içine Rusya ve Türkiye’yi alan bir çalışma sahası içinde yüksek çözünürlüklü iklim verilerinin Community Earth System Model (Kommunal Ekosistem Modeli’ne (CESM)) entegre edilerek, iklim değişikliğinin bitkilerdeki öncelikle fenolojik evreler üzerinde etkileri ve bunun bitkilerin karbon tutma kapasitesinin yanında verimliliklerine olan etkileri araştırılacaktır.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version