Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTE Kampüsü’nun tasarımı

‘Yeşil Islah Teknolojisi’ ile… Peyzaj uygulamalarında, çevreyi temizleme özelliği olan

‘Yeşil Islah Teknolojisi’ ile…

Peyzaj uygulamalarında, çevreyi temizleme özelliği olan bitkilerin daha çok tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan, İSTE Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Elif Bozdoğan Sert, benzer bir uygulamanın İSTE kampüsünde de hayata geçirileceğini söyledi.

Hayat standartlarının artması, kentlerdeki hızlı nüfus artışı ve bunun yanında sanayinin gelişmesi ile birlikte oluşan atıklar, çevreyi olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, endüstriyel faaliyetler sonucunda çevreye yayılan kirleticilerin giderilmesi için çeşitli yöntemler kullanılılıyor. Bu yöntemlerin çoğunda ileri teknolojiler devreye giriyor. Bu ise, yüksek yatırım ve işletme maliyetlerinin yanında, yetişmiş eleman ihtiyacını da zorunlu kılıyor. Ancak günümüzde, ağır metallerle kirlenmiş alanların iyileştirilmesinde kullanılan pahalı ve daha fazla uğraş gerektiren geleneksel mühendislik yöntemleri olan remediasyon teknikleri yerine, artık, maliyeti daha düşük ve çevre dostu olarak kabul edilen yeşil ıslah (fitoremediasyon) teknolojisi kullanılıyor.
İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği geleneksel Tech-Talks (Teknoloji Sohbetleri) serisinin bu haftaki oturumunda konu başlığı da buna dair oldu.
-ÇEVRECİ BİTKİLER-
Gerçekleşen oturumda konuşan İSTE Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Elif Bozdoğan Sert, tüm dünyanın sorunu olan çevre kirliliğine dikkat çekerek, hedeflerinin göze hitap eden çevreci bitkiler yetiştirmek ve kullanmak olduğunu söyledi.
“Yeşil Islah Teknolojisi” konulu bir seminerde, İSTE Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Elif Bozdoğan Sert, peyzaj düzenlenmelerinde de kullanılan, göze hitap ederken çevre temizliğine de katkı sağlayan bitkiler hakkında bilgiler verdi.
Son yüzyılda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çevre sorunları ve buna bağlı olarak kirliliklerin artış gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Elif Bozdoğan Sert, “Doğal kaynaklar, insan sağlığı ve doğal ekosistemler açısından önemli riskler oluşturacak düzeyde dünya ölçeğinde kirlilik tehdidi ile karşı karşıyadır. Ancak, kullanılan geleneksel mühendislik yöntemlerinin pahalı olması nedeniyle, daha düşük maliyetli ve çevre dostu olan ‘yeşil ıslah teknolojisi’ alternatif bir yöntem olarak kabul edilmektedir” dedi.
-AĞIR METALLER-
Doğal kaynakları tehdit eden en önemli kirleticiler arasında, ağır metallerin olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bozdoğan Sert, kirleticiyi bünyesine alarak ya da toprakta sabitleyerek zararsız hale getirebilen bitkiler hakkında bilgi verdi.
Peyzaj uygulamalarında, çevreyi temizleme özelliği olan bitkilerin daha çok tercih edilmesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Bozdoğan Sert; şehirlerdeki hızlı büyümenin doğaya zarar verdiğini, çatıların, hatta balkonların yeşil alan sayıldığı bir dünyada bu alanların çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında, metal biriktiren bitkilerin, ‘o metalin tekrar doğaya kazandırma özelliğinin’ olduğunu da ifade eden Sert, bu bağlamda, İSTE Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün hedeflerinden birisinin, bu bitkilerin kullanım alanını gerek İSTE kampüste, gerekse de İskenderun ve Türkiye’de yaygınlaştırmak olduğunu belirtti.
-YEREL İDARELER!-
İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği son toplantı kapsamında gündeme taşınan “çevreyi temizleme özelliği olan bitkiler” başlığında akla gelen ilk soru, Antakya özelinde ve Hatay genelinde ciddi bir peyzaj çalışması yapan ve bunu yaparken de çok sayıda bitki ekimi gerçekleştiren yerel idarecilerin, tercihlerini ‘ne derece’ bu noktada kullandıkları yönünde!
O zaman soralım… 11 familyadan yaklaşık 400 bitkinin ağır metalleri toplayarak toprağı temizlediği biliniyor. Peki, Hatay’ın yerel idare tercihlerinde bu bitkiler ne kadar yer alıyor? -Tamer Yazar –