Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTE’de Venedik Rüzgarı:

Öğrenci Değişim Protokolü İtalya Venedik Ca’Foscari Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.

Öğrenci Değişim Protokolü

İtalya Venedik Ca’Foscari Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vera Costantini: “İskenderun ve Venedik, geçmişte olduğu gibi iki stratejik liman olarak Türkiye ve İtalya’yı birbirine bağlayan aktörler olabilir.”

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), önceki gün İtalya Venedik Ca’Foscari Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vera Costantini’yi ağırladı. “İskenderun ve Venedik: Tarihsel Geçmişimizden Hareketle Gelecekteki Ortak Adımlara Doğru Örnekler ve Teklifler” söyleşisiyle, Venedik tarihinin İskenderun’a uzanan detaylarını katılımcılarla paylaşan Costantini, verdiği bilgi yanı sıra güzel Türkçesiyle de dikkat çekti.
-İMZALAR ATILDI-
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda yapılan söyleşinin açılışını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Venedik Ca’Foscari Üniversitesi ile İSTE arasında gelişecek ilişkilerin ilk adımlarını attıklarını söylerken, “Biz, ilk işbirliğini, Dr. Vera Costantini aracılığı ile Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi ile İskenderun Teknik Üniversitesi arasında öğrenci değişim protokolü yaparak başlatmış bulunuyoruz. Bu bağlamda, İSTE Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSTE-SEA) Müdürümüz Ekrem Cünedioğlu’nun da çalışmaları devam etmektedir” dedi.
-DERİN KÖKLER-
“İskenderun ve Venedik: Tarihsel Geçmişimizden Hareketle Gelecekteki Ortak Adımlara Doğru Örnekler ve Teklifler” konu başlığıyla gerçekleştirdiği sunumunda, “Benim için burada, sizlerle olmak, özellikle İskenderun ve Hatay’ın tarihini benim şehrim Venedik ile birleştiren derin köklerden dolayı daha da önemli” diyen Dr. Vera Costantini, iki ülke arasındaki ticari hacme ve yapılabileceklere işaret ettiği konuşmasında şunları aktardı:
“İtalyan ve Türk sanayisinin geleneksel gücü, küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Ortaklıklar kurmak için makul sektörler; lojistik, tekstil ve gıda endüstrisi olabilir. Türkiye’de hâlihazırda bulunan ve aktif olan İtalyan şirketlerinin sayısı konusunda çelişkili rakamlar bulunmaktadır. İtalyan Dış Ticaret Bürosu’nun İstanbul Ofisi, 560 şirketin kendileri tarafından tescil edilmiş olduğunu, ancak listenin kapsamlı olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nın da 1.369’unu kaydetmiş olduğunu belirtiyor. Mevcut en son veriler, Türk limanlarının, İtalya limanlarına gelen ve İtalyan limanlarından gönderilen toplam uluslararası malların %10,5’inin kalkış ve varış yeri olduğunu göstermektedir. Öte yandan, Trieste Limanı, İtalyan limanlarına gelen ve İtalyan limanlarından gönderilen toplam uluslararası malların yaklaşık %15’ini barındırmaktadır. Bu nedenle, Kuzey Adriyatik’i Doğu Akdeniz’e bağlayan deniz koridorunun potansiyel olarak daha fazla gelişmeye açık olan eksen olduğu söylenebilir. Bu bağlamda, her biri farklı iç bölgelerde hizmet eden ve farklı nihai hedeflere trenle ulaşan Kuzey-Adriyatik İtalyan limanları arasında makro-bölgesel bir işbirliği sistemi kurulmasının avantajları açıkça görünmektedir. Bu bağlamda, İskenderun ve Venedik, geçmişte olduğu gibi iki stratejik liman olarak Türkiye ve İtalya’yı birbirine bağlayan aktörler olabilir!”
-KAHVE MERAKI-
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, söyleşi sonunda, Türk Kahvesi hayranı olan Dr. Vera Costantini’ye fincan takımı ve adına dikilen ağacın sertifikasını takdim etti. -Tamer Yazar-