Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTE’den Hatay’a Teknik Destek

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ile İskenderun Belediyesi arasında imzalanan teknik desteğe yönelik iş birliği anlaşması başarıyla tamamlandı. İSTE İnşaat Mühendisliği öğretim üyeleri tarafından oluşturulan uzman ekip, Eylül 2023’te imzalanan protokol kapsamında 6 Şubat depremleri sonrasında orta hasarlı yapılarla ilgili çalışmalar yaptı.
Tespit edilen binaların performans analizi ve güçlendirme projelerinin denetlenmesi ve onaylanması amacıyla İskenderun’da yaklaşık 80 adet bina 5 Nisan tarihine kadar incelendi. İSTE’li öğretim üyeleri, yapı denetim firmaları ile orta hasarlı olarak tespit edilen bütün binaları bodrum ve zemin katlarından başlayarak ayrıntılı inceleme yaptı.
Ekip, performans analizi ve güçlendirme projeleri için gerekli karot, sıyırma, röntgen sayıları ve yerleri ile zemin sondaj sayısı ve derinliği ile ilgili deprem yönetmeliğine uygun sayılarını bina yetkililerine iletti ve binalardaki hasarlar ve güçlendirme önerileri üzerine istişarelerde bulundu. Sonraki aşamada hazırlanan projeler, analizler ve laboratuvar sonuçları titizlikle incelenerek tespit edilen eksikliklerin giderilmesi sağlandı ve onay aşamasına geçildi. İskenderun’da devam eden çalışmaların beğenilmesi ve şahıslardan gelen talepler doğrultusunda İSTE, Antakya, Defne, Arsuz, Kırıkhan, Samandağ ve Dörtyol ilçelerinden gelen birçok orta hasarlı binanın incelenme talebi için de aynı işlemleri gerçekleştirdi.


İş birliği anlaşmasının yanı sıra Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yıkılan binalardan alınan karot örnekleri de İSTE’de analiz edildi. İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci’nin öncülüğünde örneklerin başka illerde bulunan üniversitelere gönderilmesinin zaman kaybına sebep olmaması ve bölgede teknik bir üniversite bulunması sebebiyle gerekli olan test ölçüm cihazı İSTE tarafından hemen alınarak bilirkişilik görevi üstlenildi.
Karot deneyleri, Rektör Prof. Dr. Tolga Depci ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Umur Korkut Sevim tarafından bizzat ve bila bedel olarak gerçekleştirildi. Deneyler, İSTE-BTM ekibi ile bizzat savcılığın takdir ettiği karot başı ücret karşılığında yapıldı, kontrol edildi ve cihazdan alınan veriler sadece tabloya işlenerek resmi olarak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.
Rektör Prof. Dr. Tolga Depci, protokolün sona ermesi ve yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, üniversite ekibine ve özellikle Prof. Dr. Murat Örnek, Prof. Dr. Umur Korkut Sevim ve Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Kaçın’a teşekkür etti. Ayrıca Depci, teknik bir üniversitenin gerekli laboratuvar ve cihazlara sahip olması gerekliliğine vurgu yaparak, İSTE’nin her zaman bölgedeki ihtiyaçlara cevap vermeye hazır olduğunu ifade etti. – İlyas Yiğit-