Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTE’li Doçent, Vali Doğan’a buluşunu anlattı:

Demir-Çelik Araştırma Test ve Uygulama Merkezi İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE)

Demir-Çelik Araştırma Test ve Uygulama Merkezi

İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) görev yapan Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu, kendi imkanlarıyla buluşunu yaptığını belirttiği bir uygulama konusunda Vali Rahmi Doğan’a bilgi verdi. Yapılan resmi açıklamada, Vali Rahmi Doğan’ın, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu’nu kabul ederek, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği “Nitelikli Demir-Çelik Üretimi, Simülasyonu, Araştırma, Test ve Uygulama Merkezi Projesi” hakkında bilgi aldığı kaydedildi.
DEMİR-ÇELİK BOR İLE 10 KAT SERTLEŞİYOR
Halen İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Bölüm Başkanı olan Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu’nun, demir-çelik konusunda şimdiye kadar 26 makale yazdığı ve 38 uluslararası bildiriye imza attığı kaydedildi.
Daha önce Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu, Sivas’ta yıllardır bıçakla uğraşan İsmail ve İbrahim Gölebatmaz kardeşlerle, çeliğin normalinden daha sert olması ve kullanım alanlarının artırılması için bir çalışma yaptı. Yapılan çalışmada bor elementini de kullanan Kumruoğlu ve Gölebatmaz kardeşler, 9 bileşimli bir karışım hazırladı. Yaptıkları karışıma dövme tekniğini kullanan bıçak ustaları, çeliği normalinden 10 kat daha sertleştirmeyi başardı. Sertleştirdikleri çeliği Sivas bıçağında uygulayan Gölebatmaz kardeşler, Sivas bıçağının çivi kesmesini dahi sağladı.
Çalışmalarını uygun bir laboratuvar ortamında daha fazla geliştirmek isteyen Kumruoğlu ile Gölebatmaz kardeşler, 10 kat daha sertleştirdikleri çeliğin “uzay bilimleri, savunma, otomotiv, inşaat sanayii” gibi birçok alanda da kullanılabileceğine inanıyor.
BOR ELEMENTİNİ ÇELİKTE KULLANDIK
Yaptığı çalışmayla projeyi başlatan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu, yaptığı açıklamada, bor elementinin kullanımıyla bir bıçak geliştirmeye çalıştıklarını, geliştirdikleri teknikle de bor elementini çelikte kullandıklarını, bu uygulamayla beraber çeliğin özelliklerini artırdığını, özellikle de Sivas bıçağının olağanüstü özellikler kazandığını ifade ederek şunları söyledi:
“Bu çalışmayla, çeliğin keskinlik ve aşınma direnci arttı. 1010 diye tabir edilen çeliğin sertleşme kabiliyeti yoktur. Biz, bu çeliklere yöntemimizi uyguladık ve çok yüksek seviyede bir sertlik sağladık” dedi. -Cemil Yıldız-