Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTE’nin teknoloji adımına

LİMAKPORT’tan destek Projeye sponsor olacaklarını söyleyen Limakport Genel Müdürü Gündüz

LİMAKPORT’tan destek

Projeye sponsor olacaklarını söyleyen Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy: “Sizlerin bu çabalarına katkı sağlamak için elimizden geleni yapacağız.”

Hatay’ın ikinci üniversitesi olmasına rağmen; eğitim alanında attığı adımlar, geliştirdiği projeler ve sosyal sorumluluk bağlamında yarattığı enerji ile dikkat çekmeye devam eden İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun geliştirdiği İSTEC-H2 isimli Hidrojenli Otomobili için aradığı desteği buldu. Limakport, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da üniversiteye katkı vermeye devam edeceklerini açıkladı ve sponsor olacakları müjdesini verdi.
-TANITIM-
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Hidrojen Teknolojileri Öğrenci Topluluğu’nun İSTEC-H2 isimli Hidrojenli Otomobili, yoluna, kararlı adımlarla ve iş insanlarının destekleri ile devam ederken, proje tanıtımları da aralıksız olarak sürüyor. Bu kapsamda gerçekleşen son tanıtım toplantısı, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) merkez kampüsünde, projenin hayata geçirildiği hangarda yapıldı. Tanıtıma; Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünlü, Teknik Hizmetler ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Kubilay Gürbüz, Teknik Hizmetler Direktörü Ufuk Şafak, İnşaat İşleri Şefi Ercan Taner, Otomasyon Şefi Yunus Okutan ve Mekanik İşler Şefi Burak Polat katıldı.
İSTEC-H2 isimli aracın tasarımı ve geliştirilmesini içeren projenin yürütücülüğünü, İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hakan Demir yaparken, proje danışmanlığını ise Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kaan Baltacıoğlu ile Makina Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Raif Kenanoğlu üstleniyor.
-İSTE DESTEĞİ-
İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hakan Demir, proje ile ilgili Limakport yetkililerinden gelen soruları cevaplarken, Proje Danışmanı / İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kaan Baltacıoğlu, “Bu projenin hayata geçmesi için sponsorlukların çok değerli olduğunu ve bilimsever insanlarla ortak projelerde buluşmaktan çok mutluyuz. Bu konuda Üniversitemizin de desteğini sonuna kadar hissediyor ve bu özgüven ile çok daha hızlı adımlar atabiliyoruz” şeklinde konuştu.
DESTEĞİMİZ SİZLE-
Gerekli bilgileri aldıktan sonra, proje sponsorlarından biri olacaklarını açıklayan Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy, “İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), öğrencilerine bir üniversiteden daha fazlasını veren bir üniversite. Bu eğitimin, öğrencileri, özellikle iş hayatına hazırlayacağını söyleyebiliriz. Biz de sizlerin bu çabalarına katkı sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
-HİKÂYESİ-
İSTE öğrencilerinin, hidrojenle çalışan araçlarına sponsor desteği vereceğini açıklayan ve ‘sponsorluk’ anlamında ciddi anlamda bir örnek de teşkil eden LİMAKPORT Yönetimi’nin İskenderun limanında yarattığı istihdam ve ekonomik değer ise hikayenin bir diğer parçası.
Uzun bir süre atıl kalan limanı, Hatay ve ülke ekonomisine kazandıran LİMAKPORT’un buna dair paylaşımı, limanın dünden bugüne gelen anlatımı, şöyle:
“İsminden de anlaşılacağı üzere, mazisi (M.Ö. 333) Büyük İskender’e dayanan bölgenin inşa imtiyazı, 1909 yılında Anadolu – Bağdat Demiryolları Kumpanyası’na verilmiştir. Bağdat Demiryolları Kumpanyası’nın, 1. Dünya Savaşı sonunda Fransa Hükümeti tarafından haczedilmesi üzerine, limanın inşa imtiyazı, 1918 yılında İskenderun Limanı Fransız Şirketi’ne verilmiştir.
Fransız Şirketi, bugün iç liman tabir edilen ve mavnaların barınmasına yarayan kısmın inşasına başlamıştır. Şirket, 1927 yılında ise, küçük limanın doğu ve batı mendireklerini ve güney rıhtımı denilen 200 m.’lik küçük vasıta rıhtımını inşa etmiştir. Bu süreçte Hatay Devleti kurulmuş, ardından Anavatan’a ilhak süreci yaşanmış, 3714 sayılı Kanun gereği bu alan, Devlet Limanları İşletmesi Umum Müdürlüğü’ne devredilmiştir.
14.08.1942 tarih ve 4301 sayılı kanunla Devlet Demiryolları İdaresi’ne fiilen devredilen liman, 1944 yılında büyük iskele ile genişletilmiş, 1953 – 1956 yılları arasında mekanik teçhize ve tesislerle takviye edilerek modern bir liman haline getirilmiştir. Limanın gelişimine 1964 yılında da devam edilmiş, rıhtım üst yapı inşaatı 1972 yılında ikmal edilerek, bütün tesisleri ile birlikte aynı yıl hizmete girmiştir.
Kuruluşumuz tarafından işletilen İskenderun Limanı, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 30.12.2004 tarih ve 2004/128 sayılı kararı ile ‘İşletme Hakkının Devri’ yöntemi ile özelleştirme kapsamına alınmış olup, yapılan ihale sonucunda 372.000.000.- ABD Doları bedelle ihaleyi kazanan şirketimize, 30.12.2011 tarihinde 36 yıl süreyle işletilmek üzere devredilmiştir. Devir ile beraber, Ocak 2012’de İskenderun Limanı’nı modern bir konteyner limanına dönüştürülmesine yönelik olarak yatırım çalışmalarına başlanmıştır. Yatırım çalışmaları kapsamında, ekonomik ömrünü tamamlamış rıhtım yapıları, stok sahaları, yollar, liman giriş çıkışları ve depolar ve tüm binalar yıkılarak yeniden inşa edilmiş, liman operasyonlarına yönelik yeni rıhtım ve terminal vinçleri tedarik edilmiştir. Ayrıca limanda tarama çalışmaları yapılarak, draftı 14.50 – 15.00 mt ye kadar gemilerin yanaşmasına imkan tanınmıştır. Yatırım çalışmaları sonucunda, İskenderun limanı modern ve gelişmiş bir liman haline getirilmiştir. Liman, faaliyetlerine, Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. adı altında devam etmektedir.” -Tamer Yazar-