MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM Başkanlığı’na ilettiği önerge ile Amanos Dağlarının terör felaketinden arındırılması sonrasında, kırsal turizme kazandırılmasının önemine değindi. Milletvekili Kaşıkçı, Kırsal turizmin yerel boyutta istihdam sağlayarak, yerel ekonomileri canlandırarak sosyoekonomik kalkınmaya katkı vereceğine dikkat çekti.
Yaban hayatı açısından da önemli …
Hatay’ın turizm potansiyeli yüksek olan, fakat bugüne kadar bu potansiyelin tam olarak değerlendirilemediği illerimizden biri olduğunu belirten Milletvekili Kaşıkçı, bu potansiyeli oluşturan değerlerden ilki ve en önemlisinin, yörenin tarihsel, kültürel ve inanç özellikleri olduğunu bildirdi.
Hatay’ın, şifalı suları, yaylaları ve kumsallarıyla yüksek sağlık ve kırsal turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Milletvekili Kaşıkçı, önergede şunlara yer verdi: “Amanos Dağları, Kahramanmaraş Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru yaklaşık 175 kilometre boyunca uzanan dağ silsilesidir. Deniz kıyısından itibaren dik bir şekilde yükselerek Dörtyol ilçesinin doğusundaki Bozdağ’ın (Mığır Tepe) zirvesine (2240 metre) kadar yükselir. Bütünlüğü bozulmamış ormanları, çeşitli yaşam alanları, farklı jeolojik yapıları, sarp kayalıkları ve mağaraları, korunaklı vadileriyle yaban hayatı açısından önemlidir.
Bölgenin orta ve güney kesiminde batı yamaçlardan doğarak Akdeniz’e dökülen ve çoğu yazın kuruyan küçük akarsular doğubatı yönlü pek çok vadiyi, alanda kuzey ve güney bakili yamaçları ve bu vadi tabanları da kıyıda genişleyerek kıyı ovalarını oluşturur.
Gelir dağılımında adalet sağlanır …
Hatay, Osmaniye ve Gaziantep illerimizi de yakından ilgilendiren Amanos Dağlarında bugüne kadar yaşanan güvenlik tehditleri, Devletimizin son yıllarda bölgede gerçekleştirdiği terörle etkin mücadele neticesinde oldukça azalmış, bölgede kırsal ve yayla hayatı normale dönmeye başlamıştır. Bölgede kırsal hayat normalleşmesi ile turizm faaliyetlerinin artmasına yönelik olarak beklentiler de artmıştır. Kırsal turizm yerel boyutta istihdam sağlayarak, yerel ekonomileri canlandırarak sosyoekonomik kırsal kalkınmaya katkı vermektedir. Ayrıca, kırsal kültürün yok olmasını önlemekte, doğal çevrelerin korunmasına destek vermekte, diğer turizm türleriyle kolaylıkla bütünleşebilmektedir. Değişik alanlarda turizmin yapılması, yıl içinde uzun süreli faaliyet yapılmasını ve yılın hemen hemen her döneminde turist çekmesine olanak sağlamakta ve gelir dağılımında bölgeler arası farkları azaltarak adalet sağlaması açısından da ayrıca öneme sahiptir. Güvenlik güçlerinde yürütülen başarılı operasyonlar sonrası güven ortamının tesis edildiği Amanos Dağlarının kırsal turizme kazandırılması ve sorunların kalıcı olarak giderilmesi için gerekli çözüm yollarının sağlanması için Meclis Araştırması açılmalıdır.” -Mehmet ÖZGÜN-